Реклама / Ads
9| 10679 |30.08.2018 АКТУАЛНО

„Трейс Груп” нахендриха АПИ и фирма Mott Macdonald за строежа на пътя край Своге

.
АПИ е Възложител на строежа на пътя край Своге. Mott Macdonald е Инженера, който представлява Възложителя. Това се казва в отворено писмо на фирма „Трейс Груп” до медиите. От няколко дни АПИ и въпросните дружества си прехвърлят горещия картоф относно отговорността за реновирането на шосето, на което стана зверската катастрофа в събота, при която загинаха 17 души.

В писмото се обяснява още:

 

Уважаеми дами и господа,

представители на медиите,

           

Получихме множество въпроси от Вас. С настоящото писмо Ви отговаряме:

Изборът на Изпълнител по Проект: „Лот 17–ТRP V/17 Път II–16 "Мездра – Елисейна - Своге – Нови Искър“  се провежда по правилата и процедурите на Програма “Транзитни пътища V“, на база на международното ратифицирано споразумение за нея, а не по Закона за обществените поръчки на РБългария. 65% от финансирането е на Европейската инвестиционна банка.

Изпълнител на проекта е ДЗЗД “ Трейс Своге“, в което партньори са „Трейс Груп Холд“ АД и „Мегаинвест Холдинг“ АД.

 

Договорът за изпълнение на проекта е сключен по Договорни условия за изграждане на строителни и инженерни работи, проектирани от Възложителя, Хармонизирано издание на Международната банка за развитие от м. март 2006 год., публикувани от Международния съюз на инженерите-консултанти (FIDIC, - Червена книга). Участниците в проекта са Възложителят – в лицето на АПИ, Фирма –  “Инженер”, представляваща и гарантираща интересите на държавата в процеса – в този случай тази функция се изпълнява от Mott Macdonald, известна британска инженерингова международна компания, Изпълнител, Надзор и Проектант. По правилата на Червената книга FIDIC Инженерът администрира договора, контролира работата и упълномощава плащанията. Инженерът е представител на Възложителя с делегирани правомощия и винаги когато изпълнява задължения или упражнява правомощия, действа в полза на Възложителя.

 

Възложителят предоставя одобрен от него проект на Инженера и Изпълнителя. Всички дейности по изпълнението на този проект са извършени в рамките на договорните условия с изричното одобрение на Инженера след съгласуване с Възложителя.

 

Съгласно изискванията на договора са представени всички банкови гаранции за договорените срокове. Относно изнесените данни за изпратени до нас писма, изискващи отстраняване на твърдени дефекти на основание на гаранционната ни отговорност като изпълнител – уведомяваме Ви, че когато сме получавали кореспонденция, коректно адресирана съобразно изискванията на договорните условия по ФИДИК, сме реагирали съобразно предписанията на договора.          

Като отговорна компания сме отстранили всички безспорни претенции по гаранционната ни отговорност, които са били коректно претендирани съгласно договорните условия.

 

В България лабораториите не се делят на частни и държавни, а на акредитирани и неакредитирани. Един от минималните критерии за квалифициране на оферентите в тръжната процедура, за спечелване на проекта е Изпълнителят да разполага с лаборатория. В рамките на проекта сме ползвали няколко акредитирани лаборатории.

 

В България асфалтовите смеси се изпълняват по европейските стандарти, към които има национални приложения БДС ЕN 13108-1 и БДС ЕN 13108-5, а стандартът за скален материал е БДС ЕN 13043. Горепосочените стандарти регламентират влагането на варовикови скални материали под формата на каменно брашно, едър и дребен скален материал. Има рецепти за асфалтови смеси, които се проектират със 100% скален материал, има рецепти, които определят да бъде вложен едър скален материал с коефициент на полиране над 50%.

 

 „Трейс Груп Холд“ АД е сред малкото в България строителни публични компании, с кристално ясна собственост и капитал на Софийската Фондова Борса.

 

Мариела Рунтева – Корпоративна политика

30.08.2018г.

София

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10614 |29.08.2018 Само във Фрог: Мантинелата при обърнатия автобус на „Тракия” била същата като тази на Своге . 6| 8574 |29.08.2018 Експерт пред Фрог: АПИ си има реални собственици-големите строителни фирми . 21| 11833 |28.08.2018 Илиан Тодоров скочи на АПИ: Самозабравили се хора стоят в топли кресла в България . 22| 8349 |27.08.2018 Жандармерия и прокурори нахлуха в сградата на Трейс Груп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads