Реклама / Ads
14| 5703 |10.02.2021 АКТУАЛНО

Цветозар Томов: Има риск в секционните комисии да влезе „куцо, кьораво и сакато“

.
Цветозар Томов Източник: БГНЕС
„Изобщо не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем необходимия брой поуки как не трябва да се провеждат избори по време на пандемия“. Това каза социологът Цветозар Томов, бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той определи процеса по подготовката за парламентарния вот на 4 април като „тъжна балканска реалност“.

Този път ще бъде изключително сложно попълването на състава на СИК, смята Цветозар Томов, който акцентира върху риска „куцо, кьораво и сакато“ да влезе в съставите на секционните комисии.


Време за ваксиниране на хората от изборната администрация няма да има, категоричен е Томов. За да се получи имунитет трябват около пет седмици, срокът от първата игла е около 35 дни. „Тези пет седмици просто ги няма, защото членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март“, поясни Цветозар Томов.


„За мен цялата тази работа е един кьорфишек, който върви от самото начало и не знам какви ще бъдат последиците от него“, коментира той в предаването „Преди всички“.

„Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат ваксинирани, ако са членове на СИК“, призова Цветозар Томов, който се усъмни дали и членовете на районните
избирателни комисии ще могат да бъдат ваксинирани в оставащото време до изборите.


Отдавна трябваше да са ваксинирани членовете на Централната избирателна комисия, посочи Томов. „Ако не пламне ЦИК, ще пламне някоя районна избирателна комисия, със сигурност“, предупреди той.


Призива за включване на вече преболедували хора в състава на секционните избирателни комисии Томов нарече „отчаян вик в празно пространство“.


Решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК според Томов изглежда сравнително разумно. Това обаче само по себе си няма да реши проблема с намирането на подготвени хора за секционните комисии, допълни той.


„Не ЦИК решава кой да влиза в СИК. Това го решават партиите и, както обикновено, секционните комисии ще бъдат пълни с партийни сътрудници, чиито имена ще бъдат внесени около един месец преди изборите“.


„Не бих казал, че вината е толкова в ЦИК. Не бяха приети нито едно от разумните предложения за ремонт на Изборния кодекс“, изтъкна още Цветозар Томов в анализа си на предизборната подготовка. По думите му „ЦИК действа в тези условия доста послушно“, много послушно чака и здравния протокол за провеждането на изборите.


Ако ЦИК вземе решение за забрана на видеонаблюдението по време на изборния ден, тя ще бъде незаконна и административният съд ще я отмени, няма основание за такава забрана, заяви Цветозар Томов.


„Хората имат право да заснемат и броенето на бюлетините, имат право да заснемат дейността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. /…/ Това, което не можете да снимате, са действията на избирателя в тъмната стаичка“.


Въвеждането на нова технология за гласуване като машините има и предимства, има и недостатъци, подчерта Томов.

Възможно е както да заменим хартията, така и да останем с традиционния начин на гласуване. Но ние не вземаме нито едно от тези алтернативни решения, вземаме хибридно решение, отбеляза той и открои като основен недостатък начина на отчитане на машинно подадения вот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6372 |04.04.2020 Галина Александрова, енергиен експерт: Отлагането на плащанията на сметките - риск за енергийната система и проблем за домакинските бюджети* . 39| 44144 |01.04.2020 Медик пита: Кой и как прецени, че депутати са с по-рискова работа от медиците? . 15| 8167 |20.12.2019 Анализатори: Свикването на Велико народно събрание е голям риск . 16| 15794 |29.12.2018 Тома Томов: Идат тъмни времена, след 10 години Европа ще е неузнаваема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads