Реклама / Ads

15| 10766 |24.03.2020 АКТУАЛНО

Вижте кои маски вършат работа срещу коронавируса

.
В условията на заплаха от коронавирус COVID-19 и поради многобройни запитвания Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) публикува разяснения за личните предпазни средства и за изискванията на европейското законодателство към маските.

Информацията е много важна за фирми и организации, които трябва да осигурят защита на своя персонал.

 

Има еврорегламент от 2016 г., който определя какви трябва да са маските за защита на дихателните пътища. Това са изделия с най-високата степен на защита – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Те трябва да отговарят на стандарт EN 149:2001 + A1:2009 за „филтриращи полумаски за защита от частици“, посочват от ДАМТН. Полумаски са, защото покриват лицето частично – от носа до под брадичката. Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава.

 

Пазарът показва, че производителите на тези ЛПС имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и коронавирус COVID-19, обясняват от агенцията. В това число попадат полумаски от типа FFP, които са със или без клапа.

 

Световната здравна организация е изследвала размера на коронавируса и експертите са преценили, че в случая е полезно да се ползват предпазни средства от следните класове:

 

маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,
маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,
маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

 

100 % филтриране е невъзможно, тъй като дори при най-плътно поставяне на полумаската върху лицето винаги има някакво „подсмукване“ на въздух, уточнява ДАМТН.

 

Маските, които съответстват на изискванията на ЕС, трябва да бъдат обозначени по следния примерен начин: „Филтрираща полумаска за защита от частици EN 149:2001 FFP1“ – EN 149 е евростандартът, 2001 е годината на публикуване, FFP1 е класът на изделието.

 

Тези лични предпазни средства (ЛПС) са минали всички специални процедури на изпитване (нарича се „оценяване на съответствието“). Това се обозначава със СЕ. Маските трябва да са придружени с инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя (ЕОДС трябва да придружава продукта или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид).

 

В инструкцията производителят е длъжен да обясни как се поставя и носи полумаската и как се съхранява и почиства – ако е за многократна употреба. Задължително е да се вижда срокът на годност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 21053 |11.03.2020 Вижте в реално време как ”пълзи” Ковид-19 . 10| 16526 |27.11.2019 Фрогоко: Махат пенсионерите в държавната администрация, но не и маскираните... . 10| 19594 |03.05.2019 Първо във Фрог: Вижте списъка на къщите за гости на ДФ ”Земеделие” . 2| 5016 |19.03.2019 Вижте кой влиза в Стратегическия съвет към президента
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ