Реклама / Ads
6| 9601 |31.05.2012 АКТУАЛНО

Земетресението в Перник било феноменално в световен мащаб

.
Механизмът на разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер е изключително феноменален в световен мащаб, защото това земно разкъсване е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост.

При земетресението максимумът на енергията на излъчване се изместил към много ниски честоти на трептене - или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече. Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции, коментира за БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Затова нямало и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер. Според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".

 

Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега "не е работило" в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение. В това сеизмично огнище е имало няколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното, пояснява Ботев.

 

За година на Земята стават около 100 000 земетресения с магнитуд над 2 по Рихтер, а за сто и няколко години са станали 5-6 земетресения с магнитуд над 9 по Рихтер, казва още Е. Ботев. Земетресенията се класифицират според магнитудната скала или по скалата за оценка на излъчената енергия, която води до разрушения на повърхността. От 0 до магнитуд 3 по Рихтер, е прието земетресенията да се наричат микроземетресения, от 3 до 4 магнитуд по Рихтер са много слабите земетресения, от 4 до 5 по Рихтер са слабите земетресения, от 5 до 6 са умерените трусове, каквото е нашето земетресение от 22 май в Перник. От 6 до 7 по Рихтер са силните земетресения, а над 7 са катастрофалните, над 8 - са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, каза сеизмологът. Земетресенията с магнитуд над 9 по Рихтер са най-силните и са наричани релефопроменящи. Те стават по няколко на 100 години.

 

През 1960 г. е имало земетресение с магнитуд от 9,5 в Чили, през 1964 г. в Аляска - от 9 по Рихтер, а през 1956 г. е имало земетресение от 9,1 по Рихтер на Алеутските острови или за по-малко от десет години са станали три земетресения със свръхразрушителен характер.

 

Земетресението в Япония от март 2011 г. беше с магнитуд от 9,1 по Рихтер, а индонезийското земетресение от декември 2004 г. в Суматра - с магнитуд от 9,3, казва Ботев. В последните години друго силно земетресение беше това в Чили - от март 2010 г., с магнитуд от 8,9 по Рихтер. Това са свръхземетресения, защото магнитуд 9 променя тотално, за кратко, за секунди равновесната ситуация в земната кора и с микросекунди се изменя периодът на въртене и оста на земната ос, коментира ученият.

 

Най-силните земетресения стават при контактите между тектонските плочи, а те са свързани предимно с Тихоокеанската област - там една срещу друга или една спрямо друга се разместват плочи с размери от хиляди километри. При силните земетресения се образуват "фантастични" вълни-цунами, които предизвикват големи разрушения.

 

В България се приема, че най-силното земетресение е станало през 1904 г. в Кресненското дефиле, в близост до село Крупник. Магнитудът е бил 7,8 по Рихтер, обяснява един от водещите ни сеизмолози.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6459 |29.05.2012 Т.Младенов: До дни плащаме на пострадалите от земетресението . 48| 9016 |20.11.2011 Фарс, сътворен от "тъпанари", било званието на Стоичков . 4| 5626 |17.08.2009 Перник посреща мощите на Св.Иван Рилски . 17| 6581 |06.02.2009 След Париж Лили отваря гърло и в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads