Реклама / Ads
7| 4831 |06.09.2015 МИНАЛО

130 години от Съединението на България

.
Възстановка на Съединението
Отбелязваме 130 години от Съединението на България. Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.
Съединението се е осъществило още на 4. 09. 1885 г., когато бунтовници под ръководството на Чардафон установяват контрол над село Голямо Конаре (днешно Съединение). На следващия ден правителството начело с Иван Гешов провежда консултации с руското представителство в Пловдив с цел да получи подкрепа, но такава е отказана. На 5. 09. въоръжени бунтовници от Голямо Конаре се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6.09. частите, командвани от майор Данаил Николаев, установяват контрол над града.

От пролетта на 1885 сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата и публични демонстрации. Комитетът установява връзки с висши офицери, като капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, както и с много офицери в местните гарнизони. Проведени са разговори и с майор Данаил Николаев. Планира се Съединението да се проведе в началото на септември.

 

На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, провеждащ военни маневри в района на града. Той им дава уверения за подкрепата си, но не уведомява за това скептично настроения към Съединението министър-председател Петко Каравелов. Министър-председателят научава новината, когато файтонът му влиза в Търново. След като се осведомил от София за последните събития от Южна България, Каравелов, влиза във връзка с княза във Варна. Тогава и двамата решават да се пристъпи веднага към действие, като се обяви мобилизация на Българската войска и свика Народното събрание на извънредна сесия.

 

Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да се обяви на 15 септември, но на 2-ри в Панагюрище започва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.

Съединението получава дипломатическо и международно признание  с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886 година. В замяна на османското съгласие Княжество България и Източна Румелия  отстъпват на Османската империя Кърджалийска околия и Тъмръшките села. Обединението е признато едва през 1908-1909 година.

 

Пловдив е център на честванията на празника. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествената заря-проверка на площад „Съединение".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4872 |05.09.2015 6 години от трагедията в Охридското езеро . 6| 6147 |11.08.2015 20 години от смъртта на 14 войници при катастрофа край София . 0| 6099 |08.08.2015 Отбелязваме 19 години от смъртта на Ванга . 1| 5313 |06.08.2015 70 години от бомбардировките над Хирошима
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads