Реклама / Ads
0| 6541 |07.06.2018 МИНАЛО

30 години от полета на втория наш космонавт Александър Александров

.
30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров отбелязваме на 7 юни. Александров излита в космоса на борда на кораба ”Союз ТМ-5” заедно с двама съветски космонавти - командирът на полета Анатолий Соловьов и бордовият инженер Виктор Савиних.

Инструкторът на тримата академик Йосиф Давидов разказа за тренировките и личността на българските космонавти.

 

"Александър Александров беше комуникативно и контактно момче, обичаше да се шегува и бързо се учеше. Заедно с него подготвях Красимир Стоянов. Ако Александър Александров беше на времето дубльор на Георги Иванов, то Стоянов беше дубльор на Александров. Ясно беше, че ще полети този, който имаше по-голям опит", разказа Давидов.

 

Макар и Александров още да не беше летял, той се подготвяше за втори път, обясни инструкторът му. "И Александров, и Стоянов знаеха добре руски език и беше лесно да ги учиш. Бих искал да кажа, че благодарение на полета на Иванов, а след това и на Александров, България стана една от космическите държави", каза руският инструктор пред БНР, подготвял нашите космонавти.

 

Като любопитен спомен Йосиф Давидов разказа, че без да нарушава правилата, по време на тренировка на два пъти съборил Юрий Гагарин. Незабавно бил повикан от заместник-началника на щаба полковник Маслеников, който го предупредил, че ако още веднъж събори първия космонавт, ще го вкара в ареста.

 

След като се връща на терена, Давидов демонстративно оставал Гагарин да му бележи точки. Той обаче го погледнал учудено и го попитал - дали не му се подмазва. Като разбрал, че това е поведение под заплаха от арест, Юрий Гагарин отишъл при полковника, като му казал нещо, след което той напуснал залата и мачът завършил с убедителна победа на инструкторите над космонавтите, без това да се отрази на приятелството им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7064 |02.06.2018 142 години от гибелта на Ботев, поклон пред загиналите за Свободата . 0| 6427 |26.05.2018 150 години от обесването на Стефан Караджа . 9| 8871 |12.05.2018 Комунизмът ни кацна на мушката - след 24 години или никога!? . 0| 5681 |08.05.2018 Европа отбелязва Деня на Европа и 73 години от края на войната на континента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads