Реклама / Ads
25| 8893 |22.09.2012 МИНАЛО

Фердинанд преди 104 г. : Прогласявам съединената България за независимо Българско Царство

.
Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Председателят на Парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов и народни представители ще участват в тържествената заря-проверка във Велико Търново по повод на 104-та годишнина от обявяването наНезависимостта на България.
 

Тържествено честване на 104-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, организирано от Столичната община, ще се състои от 11.00 ч. на площад "Княз Александър I" при Паметника на Независимостта. Слово ще произнесе историкът доц. д-рВалери Колев от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Гвардейци от Националната гвардейска част ще положат венци на признателност.

С празничен молебен в църквата "Св. Неделя" в Стария град в Пловдив ще започне честването на 104-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Председателят на Общинския съвет Илко Николов ще произнесе слово пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад. Пред паметния знак ще бъдат положени цветя от представители на местната власт, политици, представители на обществени организации и граждани.
 

В Плевен Денят на Независимостта на България ще бъде отбелязан с общоградско тържество на площад "Стефан Стамболов". Венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени пред паметната плоча на Стефан Стамболов от името на местните власти, държавни и обществени институции. Честването ще продължи с празничен концерт на професионалния духов оркестър на общината и на детския танцов ансамбъл "Нашенчета".
 

Тържествата за Деня на Независимостта на България в Шумен ще започнат пред Военния клуб в града с възстановка на историческите събития, подготвена от членовете на комитета "Крум Страшний". На пл. "Кристал" Община Шумен организира тържествено честване. Слово ще произнесе кметът Красимир Костов. След официалната част ще започне празничен концерт.
 

Обществеността на Благоевград ще отбележи 104 години от обявяването на Независимостта на България с ритуал за поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите граждани от общината във войните за национално освобождение и обединение.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о‘ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 25274 |26.07.2011 Съдбата на държавата се е решавала между 23‒ти и 26‒ти юли и преди 1200 г. . 8| 20651 |17.06.2011 Годежът на цар Фердинанд – европейска интрига . 12| 26212 |26.02.2008 Фердинанд – подем и падение за България . 22| 21072 |13.02.2008 Путин ни предупредил, че в архивите на КГБ има неудобни за нас тайни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads