Реклама / Ads
2| 13331 |02.02.2022 МИНАЛО

Историци с натиск върху кабинета за историята със С. Македония и честването на Гоце Делчев

.
Гоце Делчев
От Националния научно-обществен комитет ”150 години от рождението на Гоце Делчев” търсят подкрепа на държавата за отбелязването на паметта на Гоце Делчев на 4 февруари. На пресконференция в БТА от комитета обявиха, че зад тях не стоят политици, не желаят да влизат в нито една политическа игра, а институция, на която се опират, се казва ”наука”.
 

Директорът на Македонския научен институт Георги Николов заяви, че отбелязването на 150 години от рождението на Гоце Делчев е едно важно дело, макар да няма нови научни открития, но е нужно да се припомнят някои исторически извори.


"Ние не сме монополисти на честването на рождението на Гоце Делчев, но всякакви инициативи са добре дошли и от хора извън институциите, които влизат в комитета. Говори се, че ние, българите честваме само някакви трагични събития, наистина нашата история е пълна с много героични победи, но величието на един народ е не само с победи, но и с неговото неимоверно страдание през последните век и половина не бяха малко", подчерта Николов.


Той обясни, че честването на годишнина от рождението на национален герои не е нещо ново в България, като подобно честване е направено и преди няколко години по повод честването на 1 000 години от смъртта на цар Самуил. Нормално е научните институции да застанат с името си за отбелязване на рождението на национални герои, подчерта Николов. Той представи и каква е програмата за отбелязването на годишнина от рождението на Гоце Делчев.


Археологът проф. Николай Овчаров се надява историците и академичната общност в България да окажат необходимото въздействие и натиск на българското правителство да не отстъпва от позицията си за Република Северна Македония. Прокарват се нотки историята да отиде на заден план, но всички историци трябва да застанем зад българките в Северна Македония, настоя проф. Овчаров.


"В момента трябва да бъдем монолитни и с честването на 150 години от рождението на Гоце Делчев не трябва да се допуска да има разкол в нашите редици, защото там, край Скопие, само това чакат кой ще се отцепи от стадото и кой ще каже нещо накриво", изтъкна Овчаров.


Една война за българщината, една национална идея е Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Ако допуснем мултиперспективността всеки да тълкува както си иска историческите личности като цар Самуил, Гоце Делчев и братята Кирил и Методий, то трябва да учим нашите деца, че Самуил е македонски цар, което е недопустимо, коментира проф. Овчаров, пише още News.bg.


Доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", заяви, че българската историческа наука и българската хуманитаристика боравят с факти и документи, особено за националноосвободителните борби на българите. Българските историци стоят зад истината, не борят с манипулация и нашият комитет е точно такъв призив към обществеността и тя трябва да вярва на българската история и гилдията, призова тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9930 |08.01.2022 Бабинден! Паричка за детето, миросване с мед за булките . 1| 9877 |25.12.2021 Майката на Фердинанд украсява първата елха в България . 3| 12962 |25.12.2021 От чувала на Хо-хо-хо до кандилницата на Баба между Пирин и Родопа . 1| 11977 |21.12.2021 Преди 50 години загиват Паша Христова и още тридесетина души в самолет на БГА ”Балкан”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads