Реклама / Ads
1| 7957 |03.07.2013 МИНАЛО

Румънска пиеса представя битката на Филип Тотю

.
Преди 145 години Първата организирана българска четническа пушка пукнала срещу Османската империя през май 1867 г.
 

Това станало по време на кървавото сражение между малобройната чета на Филип Тотю и многохилядния турски аскер, придошъл от Търново, Русе и Севлиево, подкрепен от многочислен турски башибозук и черкези от околните села, състояло се в местността Пустинята край павликенското село Върбовка на 20 май 1867 г.

Героизмът на българските четници и техният войвода произвел силно впечатление не само на населението от Белочерковския край, Търновския санджак и из цяло българско, но това събитие предизвикало и необикновен обществен интерес сред румънската общественост...
В Държавния архив в Букурещ под №77/3056 са заведени редица ценни документи, свързани с дейността на българските чети и с българския въпрос от периода 1967-1868 г. В едно от тези досиета се открива любопитно сведение, от което се разбира, че на 25 юни 1867 г. на браилска сцена румънска театрална трупа изнася пиеса, чийто сюжет разиграва битката на Филип-Тотювата чета при с. Върбовка.

Тогава в Браила пристигат артисти от Румънския водевилен театър с директор Йоргу Караджале, които обикаляли на турне из страната. Така на 25 юни те представят Batalia bulgarilor cu turcil sub comande voevodului Filip Totiu, в превод: „Боят на българите с турците под командата на войводата Филип Тотю” – драматичен спектакъл в три действия и 6 картини. Текстът е на Йоргу Караджале, като в пиесата играе не само той, но и съпругата му Елена. Трупата възпроизвежда на сцената твърде нагледно битките на Филип-Тотювата чета, което много допада на публиката, състояща се както от румънци, така най-вече и от българи емигранти.

Окрилен от този успех на представлението, на следващата година, пак в края на юни, Йоргу Караджале идва отново в Браила и пак поставя пиесата. Този път обаче тя е с ново, много по-подробно заглавие: „Битката при Върбовка на българите с турците, обесването на Константин Българина или героизмът на българите, или битката при Върбовка на Филип Тотю войвода” – драма в 4 действия.

Очевидно е, че миналогодишната пиеса е претърпяла известни изменения, като е била изнесена в по-стегнат вид. В нея участвали съпрузите Караджале, както и Данаил Драгулич – румънски актьор, който изпълнявал ролята на Филип Тотю. Неговото изпълнение е похвалено много от Ангелаке Савич, който излиза с ласкави отзиви за постановката, в които подчертава заслугата на Йоргу Караджале за поддържане на патриотичния дух на българите емигранти и бунтари, както и за укрепване на румънско-българското приятелство.

По повод представлението е поместена бележка в бр. 32 от 1 юли 1868 г. на в. „Дунавска зора”, който се печата в Браила:
„В миналата неделя даде се в общото театро за първи път представлението „Бой при Върбовка на българите с турците под предводителството на Филип Тотю” на румънски език от драматическата театрална група на г-н Караджале, който е същевременно и съчинител на пиесата”. Театърът беше пълен и възторгът голям”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7168 |01.07.2013 Шифър в църквата на Калоян . 5| 10334 |25.06.2013 Дали и Лорка: една неизживяна любов . 2| 9780 |21.06.2013 Леонардо да Винчи изобретил грила . 1| 6669 |19.06.2013 Писма и дневници на Багряна в Националната библиотека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads