Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

1| 4867 |03.04.2019 МИНАЛО

Тодор Чобанов: Не успяхме да изпълним идеалите на възрожденците ни

.
Източник: bTV
София е избрана за столица на България заради много важни геополитически съображения. Това заяви в „Тази сутрин” Тодор Чобанов – зам.-кмет по култура, образование и спорт в Столична община, по повод 140-тата годишнина от обявяването на София за столица.

„Строителите на съвременна България са си давали сметка, че на българския народ му предстои една голяма задача – да обедини българското етническо землище и да освободи тези територии, които по една или друга причина са останали извън България, затова е избран град, който още в Средновековието се е наричал „средата на земята”- Средец”, посочи Тодор Чобанов.

 

Зам.-кметът на столицата допълни, че ако се погледна картата на Балканския полуостров, София се намира в средата.

 

„Най-голямата трагедия в българската история е, че въпреки жертвите, героизма и ентусиазма на българската нация, ние не успяваме да изпълним идеала на нашите възрожденци”, каза Чобанов и допълни, че София става притегателен център за всички български бежанци, останали извън територията на страната.

 

„Първото място, за което хиляди наши сънародници са се сещали е именно българската столица, цели квартали са се създали за хората, спасяващи се от други краища от българското етническо землище. Това е било нормално, защото тогава и сега градът предлага по-добри условия за живот, по-добри доходи и работа. Имало е достъп до култура и образование”, заяви Чобанов.

 

Той посочи, че след Освобождението София е била около 12 хил. жители, малко градче с дупки по улиците и почти без двуетажни сгради.

 

„На първите кметове им се е наложило да започнат от нулата, да се изправят улиците, да се очертаят площадите, което въобще не е било лесно и е отнело няколко десетилетия. Да кажем, че за около 20 години София се е превърнала в „Малката Виена”, каза Чобанов.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5107 |05.08.2018 На 5 август 1998 г. умира Тодор Живков . 4| 9586 |08.12.2016 Тодор Живков: Честит 8 март, български студенти! . 1| 9697 |31.08.2016 Убийството на Тодор Александров през 1924 г. . 1| 6574 |14.07.2016 Цацаров брани Тодоров, напада членове на ВСС. И той бил канен на софрата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ