Реклама / Ads
10| 6985 |14.05.2015 МИНАЛО

Варшавският договор щеше да е на 60 години

.
"Щит 82" бе най-голямото учение на Варшавския договор в България
С този договор страните от социалистическия лагер - Албания, България, Чехословакия, ГДР, Унгария, Полша, Румъния и СССР се договарят за многопрофилен съюз. Целите на Варшавския договор провъзгласяват осигуряването на безопасност на страните - участнички и поддържането на мира в Европа.
 
По това време блокът НАТО, създаден през 1949 година, съществува вече цели 6 години. Последната предизвикваща капка за обединение на социалистическите страни във военен съюз станало приемането в Алианса на ФРГ, правителството на която било обявено за "единствен представител" на целия немски народ в международните работи.

Договорът е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока. Държавите участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването £ и да разрешават всички спорове с мирни средства. Висш ръководен орган на съюза е Политически консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.

На 28 май 1955 г. българското Народното събрание ратифицира договора, според който държавите се задължават да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях. След предаване на ратификационните грамоти договорът влиза в сила на 5 юни 1955 г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, шест години по-късно обявява й неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на съюза неговите въоръжени сили неведнъж постигат целите си с насилствени методи.
През 1956 г. Съветския съюз с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните членки на Варшавския договор, без Румъния, изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаване на условия за демократично развитие на чехословашкото общество. По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на напрежението между Източна и Западна Европа.

На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9083 |25.04.2015 Петя Дубарова щеше да навърши 53. Но си остана на 17! . 15| 20459 |27.11.2014 95 г. от Ньойския договор; Стамболийски чупи писалката . 29| 6306 |09.11.2014 Историци: Преходът в България беше договорен . 3| 6398 |26.08.2014 Актьорът Тодор Колев щеше да навърши 75 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads