В нов доклад, представен от Джеймс Хансен, бивш старши научен сътрудник в американската космическа агенция НАСА, и от 11 други експерти, се казва, че температурата през 2016 г. вероятно ще бъде 1,25 градуса по Целзий над тази от прединдустриалните времена, следвайки тенденцията за затопляне, при която светът се загрява с 0,18 градуса по Целзий на десетилетие през последните 45 години. 

 

Това равнище на затопляне е довело планетата до толкова високи температури, каквито последно е имало през еемския период, междуледникова епоха, приключила преди 115 хил. години, когато е имало много по-малко лед и морското равнище е било 6 до 9 метра по-високо от съвременното.

 

За да се постигнат целите, определени в споразумението от Париж през миналата година за избягването на катастрофалните климатични промени, ще се наложи „мащабно изсмукване на въглероден диоксид” от атмосферата, което обаче ще струва невъобразимите 104 трлн. до 570 трлн. долара през следващото столетие, като „опасностите са огромни, а осъществимостта и успехът на плана е под въпрос”, пише още вестникът. 

 

„Съществува погрешното схващане, че ние сме започнали да обръщаме необходимото внимание на проблема с климата”. „Това недоразумение се основана на споразумението за климата от Париж, в което правителствата се потупаха едни други по гърба, но когато се вгледате в науката, това е далеч от действителността. Дори и да приемем оптимистични допускания (намаляване на емисиите в бъдеще), ще струва стотици трилиони довари. Потенциално това поставя младите хора в ситуация, която е извън техния контрол. Не е ясно дали те ще са в състояние да предприемат подобни действия”.