Реклама / Ads
17| 7422 |29.01.2021 ПОЛИТИКА

15-та година ОИСР отказва да приеме България за член заради корупцията и престъпността

.
Няма консенсус по молбата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това съобщи генералният секретар на организацията Анхел Гурия по време на онлайн представяне на икономическия преглед на страната ни. По думите му в следващите седмици ще има нов опит за промяна на ситуацията.
 

Още през 2007 г. България е подала официална молба за членство в организацията, в която членуват всички развити икономики.

 

"Поздравявам България за продължителния ѝ, задълбочаващ се ангажимент към ОИСР. България трябва да продължи с реформите, които са от изключителна важност в тези трудни времена", заяви Гурия. На онлайн-форума участие взе и премиерът Бойко Борисов.

 

В прегледа се подчертава, че ножицата между бедни и богати се разтваря сериозно в България. Необходимо е и подобряване на бизнес средата, като акцентът пада върху по-малко регулации и по-ясна нормативна уредба. Експертите на ОИСР настояват и усилията в борбата с корупцията и престъпността да продължат.

 

Детайлно е разгледан въпросът за малцинствените групи - 10% от населението у нас е от ромски произход, но то живее в изолирани квартали. Друг важен акцент е върху необходимостта от подобряване на квалификацията и важни реформи в образованието, а като аргумент е посочено, че българските ученици имат среден общ резултат в изследването PISA.

 

Covid-кризата засегна сериозно пазара на труда, най-вече заетостта при мъжете и младежите, смятат анализаторите и посочват, че правителствените схеми за запазването ѝ са ограничили негативния ефект, но са необходими още усилия за възстановяването на предкризисните нива.

 

В икономически план – организацията очаква икономиката ни да отбележи ръст тази година от 3,3%, а безработицата да остане над 6%. Иновациите, транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура са от ключов приоритет за развитието на икономиката, която трябва да премине в по-екологични норми и да се откаже от високо

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5806 |19.03.2020 Нинова: Цинизъм е да наказваш лекар за това, че отказва да работи без предпазно облекло . 9| 5529 |26.08.2019 Нинова: Цинизъм е да се хвалиш с пътища, година след катастрофата при Своге . 6| 5618 |23.01.2019 Пълен разрив при Патриотите, Симеонов отказва да се яви на евроизборите с Каракачанов . 4| 5767 |18.12.2018 Първан Симеонов: 2018 г. бе година на скандала и протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads