Реклама / Ads
0| 8277 |25.03.2022 ПОЛИТИКА

Анализаторът Ивета Чернева за Фрог: Ще отиде ли Путин в бунището за бунтовници, МНС - юридическият казус

.
Ивета Чернева
Международният наказателен съд в Хага (МНС) често се нарича бунище за бунтовници. Това отразява сложната система, която всъщност предпазва лидерите на страни от юрисдикцията на Съда - юрисдикция, която често е функция на политическа воля и баланса на силите. Един от начините една тежка ситуация да се отнесе до Съда е сезирането от страна на Съвета за сигурност на ООН на основание военни престъпления, геноцид или престъпления срещу човечеството.

Има няколко правораздавателни начина за МНС да установи юрисдикция върху една ситуация и сезирането от страна на Съвета за сигурност на ООН има нулев шанс в този случай на войната на Русия срещу Украйна. Просто е - Русия винаги ще упражнява своето вето и никога няма да пожелае да изпреати своето лидери в Международния наказателен съд. Така че вариантът за сезиране от Съвета за сигурност на ООН отпада, тъй като той ще бъде блокиран не само от руско вето, но и от китайско вето или поне китайско въздържане.


Това, което остава, са териториалната или националната юрисдикция. Това означава, че могат да бъдат съдени лица с гражданство на държава, страна по Римския статут на МНС, или лица, за които се твърди, че са извършили престъпления на територията на държава, страна по МНС.


Русия не е държава-страна по Съда, така че президентът Путин и руските генерали не могат да бъдат съдени според руската националност.


Дори и да нямат гражданство на държава-страна по МНС – елементът територия (Украйна) е достатъчна.


И така това, което всъщност остава, е териториалният подход. Украйна също не е държава-страна по Статута на МНС, но два пъти в миналото (2013 г. и 2014 г.) е приела юрисдикцията на Съда съгласно член 12(3) от Римския статут и тази юрисдикция все още продължава да действа на територията на Украйна, считано от февруари 2014 г. Това е достатъчно. Точно това е установява юрисдикцията „въз основа на територия“, въпреки че Украйна е приела юрисдикцията на Съда само за онзи ограничен случай.


Това означава, че ако руското ръководство, заподозряно във военни престъпления в Украйна, бъде заловено на територията на Украйна или друга държава, то руското ръководство може да бъде екстрадирано и изпратено в Хага.


„39 държави-страни по МНС, вече сезираха прокурора на МНС за ситуацията в Украйна. По-малките риби от руското ръководство с руска националност могат да бъдат уловени в Украйна или в една от 39-те споменати държави. Струва си да се отбележи, че президентът Путин няма да се чувства никак комфортно да се появи някъде близо до тези страни с риск от екстрадиция. Това също означава, че на всеки член от руското ръководство ще му е крайно неудобно да отиде на почивка в по-голямата част от Европа.


Съединените щати са фундаментално против МНС и не са сред тези, които настояват за разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Съда. Трябва да се отбележи също, че приемайки юрисдикцията на Съда, Украйна всъщност предоставя и свои собствени граждани под компетенцията на Съда за потенциални престъпления, извършени и от украинска страна.

Моята прогноза е, че дори и при установената юрисдикцията, прокурорът на МНС и неговият екип няма да могат да заловят Путин и Компания. Разследващият екип на МНС няма правомощията да нахлуе в Русия и да доведе руския президент Владимир Путин в Хага.

 

Ивета Чернева, политически коментатор

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7290 |23.02.2022 Анализаторът Д. Вацов: Залагайки на преговори без военна подкрепа, Западът остави Путин да си разиграва коня . 28| 7693 |13.12.2021 Анализаторът Пламен Димитров: Промяната през 2021 е съизмерима с тази през 1989 г. . 6| 7669 |19.04.2021 Анализаторът Зорница Илиева за Фрог: София между „тука има-тука нема” , пожарите в Украйна и на юг . 14| 6356 |13.04.2021 Анализаторът Зорница Илиева за Фрог: Пакт за сигурност или просто изход и за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads