Реклама / Ads
56| 31785 |21.06.2021 ПОЛИТИКА

Българите: Борисов е най-корумпиран, 79% не вярват на властта му

.
Цели 56% от българите са били на мнение през последната година от управлението на „Борисов 3“, че премиерът и хора от кабинета му участват в корупция. Когато става дума за депутатите, този дял надхвърля две трети 67%, което е показателно за доверието във висшия орган на държавността, съобщава „Дневник“.
 

65% казват, че се опасяват от последици за тях, ако съобщят на органите на реда за случай на корупция. В същото време всеки пети или 19% признава, че е плащал рушвет под някаква форма.

 

Това показват подробните данни от социологическо проучване по поръчка на „Трансперънси интернешънъл“, разпространени преди седмица с Глобалния барометър на корупцията (ЕС). В България то е проведено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 г. сред 3000 души.

 

От тях се вижда, че макар министър-председателят да е бил възприеман по това време като олицетворение на корупцията в кабинета, то и министрите му не изостават много. Запитани дали служители на правителството са корумпирани, с „почти всички“ отговарят 49%, а с „някои“ - 41%. Това е мнение, регистрирано поне 3 месеца след като Борисов смени четирима министри под натиска на протестите.

 

Резултатите показват, че половин година преди изборите на 4 април впечатляващите 79% от участвалите в анкетата са казали, че нямат доверие на властите (правителството, политици, служители в публичните институции или в каквато и да е агенция). Групата на категорично заявилите, че им няма никакво доверие, е 43%.

Местните власти са малко в по-добра ситуация от централната власт, но пак общо 58% от участвалите българи казват, че не им се доверяват.

 

Едно от обясненията защо хората в България се страхуват да съобщават за корупция е мнението им за съдебната система и полицията. В допитването 40% са казали, че всички магистрати са корумпирани, а сред още 46% - има българи, смятащи, че такива са някои от тях. Малко по-добре е в полицията - 34% от отговорилите на въпросите казват, че тя е тотално корумпирана, а 58% допускат, че корупцията не е поразила всички.

 

Българите нямат много високо мнение и за бизнесмените. 34% казват, че ръководителите на фирми със сигурност участват в корупция, на същото мнение относно банкерите са 32%. Близо една трета - 31% казват, че корумпирани са и неправителствените организации.

27% са на мнение, че президентът Румен Радев и хора в неговата институция са корумпирани. Там миналото лято бе провела показна акция прокуратурата, предизвикала обаче обратен ефект и протести.

 

Запитани къде са плащали подкупи, давали подаръци или правили услуги на обществени служители, българите посочват:

 

19% - обществени болници (води Румъния с 22%, следвана от Литва с 19%, Унгария с 18% и Хърватия с 15%)

15% - в полицията (никоя друга държава не е с такъв висок резултат, най-близо са Румъния и Хърватия с по 7%)

13% - в съдилищата (само Белгия е с 12%, всички останали са под 10%)

11% - публичните училища (най-висок резултат в ЕС, заедно с Румъния)

8% - в институции, издаващи документи, вкл. лични карти, шофьорски книжки и др. (води Румъния с 9%)

5% - в институции за помощи за безработица или социални плащания (водят Румъния и Хърватия с по 7%, следвани от Унгария с 6%).

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10254 |19.06.2021 Янаки Стоилов: Трябва фактите около разследването срещу Борисов да станат ясни . 38| 12740 |09.06.2021 Христо Иванов: Ерата ”Борисов” приключи, парламент и правителство ще има . 28| 7030 |01.06.2021 Стефан Тафров: Борисов последователно защитаваше руските стратегически интереси в България . 1| 7144 |28.05.2021 Емануил Йорданов: Подслушванията, още когато Борисов беше главсек и имаше пряко отношение по темата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads