Реклама / Ads
4| 4853 |16.03.2021 ПОЛИТИКА

БСП: От действията на правителството ще изгубим 150 милиона лева

.
Георги Свиленски Източник: БСП
БСП се грижи за хората, а ГЕРБ за интересите на определени бизнес кръгове.

„С  даването на концесия на печелившото летище София, българската държава се отказа от над половин милиард лева. Тези пари са инвестирани в реконструкция на Терминал 1, изграждане на нова писта, както и нов терминал 2 -  210 млн.евро, финансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие, Кувейтския фонд за икономическо развитие, програмите на ЕС ИСПА и ФАР, както и от държавния бюджет на Р. България. Ще Ви припомня, че само за строежа на пистата от Кувейтския консорциум бяха похарчени 62,6 млн. щ.д., а допълнително летище София бе осъдено да плати неустойки още 37 млн.щ.д.” Това пише в писмо до министъра на транспорта Росен Желязков зам.председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по повод концесиите на летища София, Варна и Бургас, както и скандалното разсрочване на такстите на концесионера Соф кънект свързан с базирания в Париж фонд Meridiam и австрийската Strabag.

 

В писмото си социалистът изтъква, че буди недоумение фактът, че при избора на победител са сочили, че кандидатът е поел ангажимента да не вдига таксите през първите 10 години, а изведнъж през есента на миналата година - 30.10.2020г. държавното все още летище е вдигнало драстично таксите. „Интересното е, че само 3 дни преди това – на 27.10.21 г. - концесионерът внася предложение първите 10 години да не плаща такси. Така на практика от една страна му осигурявате приходи, а от друга го и освобождавате от такси. Още по-страшно е, че тези приходи са за сметка на туристическия сектор, защото на всички е ясно, че вдигането на летищните такси ще се отрази като намалее пътникопотокът и най-вече потока от туристи към България”, подчертава още Свиленски.

 

„Защо след като прогнозата на повечето анализатори сочи, че кризата сред авиооператорите ще приключи през 2022г., Вие с лекота разсрочихте концесионните плащания на летище София за 10 години, а на летищата Варна и Бургас с по една година?”, пита още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Свиленски.

 

Той изтъква още, че бъдещите вземания се оценяват по нетна настояща стойност. В случаят с концесията на летище София - плащания в размер на 24,5 млн. евро ежегодно за 35 години, нетната настояща стойност по думите му е 425,67 млн евро. При прехвърляне концесионната такса за първите 10 години в последните 10, нетната настояща стойност е 275,09 - или щетата за българската държава е над 150 млн.евро.

 

„Ние се грижим за хората, а Вие за интересите на определени бизнес кръгове”, категоричен е социалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5672 |18.12.2020 ИБ на БСП се разграничава от действията на кмета на Перник Станислав Владимиров . 33| 7074 |23.11.2020 Републиканци за България: С Бюджет 2021 г. правителството си купува избори . 55| 9071 |04.11.2020 Христо Иванов: Правителството е в пропаст като доверие, протестите продължават . 5| 10782 |28.10.2020 Елена Йончева: Вече правителството няма да разпределя парите от ЕС за медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads