Реклама / Ads
7| 8152 |25.04.2020 ПОЛИТИКА

Депутатът Крум Зарков: Парламентарният дебат не е само шоу програма

.
„Извънредното положение не значи, че правителството може да бъде оставено да прави каквото си иска. Парламентарният дебат не е само шоу програма, която да мине по телевизионните екрани – там трябва да се рефлектират различните чувствителности.
 

Хората, които представлява ГЕРБ най-вероятно не мислят по същия начин, по който мислят хората, които представлява БСП. Ние сме длъжни да осигурим този форум“. Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, пред БНТ.

 

Той подчерта, че въпросът не е технически- дали може да се гласува от разстояние или не. Според него от самото начало на извънредната ситуация се прави всичко от управляващото мнозинство- парламентът да не заседава, освен когато на тях им е необходимо това, когато трябва да се гласува тегленето на голям заем или когато трябва да се приемат закони, които правителството счита за необходими.


„Това, за което алармираме, е, че многото права на правителството действително могат да водят до много отговорности, само ако има кой да отчита тези отговорности – пред гражданското общество, пред съдилищата, пред парламента. В момента нашите съдилища са затворени, медиите ни са на 111-то място по свобода на словото, а парламентът не функционира качествено. Риск от концентриране на прекалено много права съществува“, отбеляза социалистът.


„Пред Конституционния съд и в зала ние атакувахме възможността на органите на МВР, без съдебно разрешение и без да информират когото и да било, да имат достъп до локациите на определен мобилен телефон. Законът, за който говорим, Законът за електронните съобщения, беше пришит в Закона за извънредното положение – той ще важи и след него. Хората, които са под карантина ще могат да бъдат следени, както и техните контактни лица, които са доста широк кръг хора“ коментира Зарков. Според него последващият съдебен контрол, който съществува в тази разпоредба, е крайно недостатъчен.


Крум Зарков обясни защо БСП оспорва философията на изцяло кредитното подпомагане на засегнатите от кризата: „Възстановяването ни от кризата зависи изключително много от възстановяването на потреблението. Ако по време на тази криза хората задлъжнеят много, било то и с безлихвени кредити, то това без съмнение ще повлияе на тяхното поведение след това – те няма да започнат да потребяват по същия начин. Безвъзмездното финансиране днес не е хвърляне на пари през хеликоптера, а залог за по-бързото възстановяване на икономиката“.


„В БСП се противопоставяме на алтернативите – или вкъщи и бедни, или навън и болни. Идеята непрекъснато да се насажда страх или да се вменява вина на хората не работи. Големият въпрос, който ще противопостави политическата тема на ляво и дясно, ще бъде – когато всичко това свърши, за чия сметка ще е било. Нещата, които се правят сега ще решат въпросите – колко бързо ще се възстановим и кои ще са най-пострадалите. Да не се окаже пак, както се е оказвало в други предишни кризи, че най-уязвимите и най-бедните ще са и най-пострадалите от тази криза“, предупреди Зарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6189 |15.04.2020 Депутатът Христо Проданов: Извънредната ситуация не значи безконтролна ситуация . 10| 6839 |03.04.2020 Крум Зарков: Не може депутатските заплати да са едни от най-бързо растящите . 2| 7527 |24.01.2020 Депутатът Иван Ченчев: Правителството работи на парче и постоянно гаси пожари - ненормално е . 9| 5759 |28.07.2019 Крум Зарков: Въртим се в кръг, големите проблеми остават извън парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads