Реклама / Ads
48| 14903 |28.08.2020 ПОЛИТИКА

Софи инт’ Велд: Европарламентът ще държи Борисов изкъсо за корупцията

.
Софи Инт’ Велд в Европейския праламент в Стасбург [
“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли”. Това обяви нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд пред EURACTIV след заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Евродепутатите бяха изразили намерение да изслушат премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев за тревожната ситуация с корупцията в страната. Вместо тях се появиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и заместник-главният прокурор Красимира Филипова.

 

Софи инт’ Велд гарантира, че темата няма да бъде забравена. “Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други поводи да се върнем към темата”, каза тя пред EURACTIV.

 

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, известна като комисията LIBE. Нидерландският евродепутат обясни, че заседанието е било закрито заседание и нямам право да коментира дискусията по същество.

 

“Слушам министър Захариева и прокурор Филипова при изслушването им в LIBE комисията. Не мога да разбера дали тези дами са тежко некомпетентни или лъжат откровено членовете на ЕП! Не че им минава номера де! Твърдението, че няма намеса на политическата класа в съдебната власт е смехотворно!”, коментира разследващият журналист Димитър Стоянов от сайта “Биволъ”. Той бе единственият журналист, поканен да участва в заседанието.

 

Групата към LIBE разглежда, по правило при закрити врати, най-чувстителниte теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена. Сред тях няма българи.

 

Преди ден стана ясно, че Групата е изразила намерение да изслушва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Намерението е изпратено до Председателството на България в ЕС.

 

Според версията на прокуратурата “дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск”.

 

В съобщението на държавното обвинение се казва още, че “акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор”.

 

“По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор”, казала по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

 

От съобщението на прокуратурата не се разбира какво е възпрепятствало Гешев лично да защити тази позиция пред евродепутатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5843 |21.11.2019 Тръгва делото за касиране на изборите за кмет на София по иск на Мая Манолова . 24| 9259 |31.10.2019 Руските ракети С-400 може да останат край Ниш, стигат до София? . 29| 11336 |14.10.2019 Бабикян за избора на десния човек в София: Ще му е по-лесно на Марс без апарат . 19| 12869 |28.09.2019 Внукът на Тодор Живков, Г. Кадиев, ген. В. Григоров и Т. Токмакчиев - сред кандидатите за кмет на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads