Реклама / Ads
32| 9873 |23.09.2008 ПОЛИТИКА

Хамбургер Абендблат: Липса на контрол и голяма бедност в България

.
Педофилски "партита" в София, описва германският вестник, добавяйки, че заподозряни и обвинени за подобна търговия с жива плът в България има много, а броят на осъдените е малък.
 

 

Почти пълна липса на контрол и голяма бедност в България - констатира статия на "Хамбургер Абендблат", в която се търсят причините за търговията с деца. Контекстът - разкритата наскоро педофилска мрежа в Хамбург. Предлагани ли са били деца от България за секс-услуги и в Хамбург? Все още размерът на престъплението не е окончателно уточнен. Ако обаче се докаже онова, в което криминалната полиция и прокуратурата обвиняват заподозрените, ще излезе, че педофилската мрежа от Санкт Георг в Хамбург в продължение на години си е доставяла деца главно от Източна Европа. В страни като България и Румъния мизерията на семействата и децата понякога е все още така голяма, че продаждата или заемането на малки деца и младежи се счита за приемлив метод за спасяване на собствения живот.

Хиляди деца живеят на улицата.

В статията на вестника се казва по-нататък, че България все още е лидер в черния списък на страните, които имат най-много деца, станали жертви на подобни отвратителни престъпления. Деца, които се предават насам-натам като стока от търговци, прекупвачи и клиенти. Това става ясно от различни международни студии, представени преди няколко дни от Центъра за европейски младежки програми в град Пловдив. Застрашени са предимно деца от ромското малцинство, но и такива от бедни семейства, а техният брой не е малък. Лесно изкараните пари и обещанието за вълнуващ живот представлява за тях изкушение, което не бива да се подценява, отбелязва "Хамбургер Абендблат". От 60 до 360 лева или между 30 и 180 евро са плащали клиентите на разбитата педофилска банда за услугите на момчетата, на организирани от нея партита в София. В началото търговците на жива плът се опитали да спечелят доверието на децата. Канели ги на празненства, на които алкохолът течал в изобилие. На някои незябелязано им слагали и опиати в чашите. По-късно мъжете, посещавали подобни партита, вършели с тях онова, което от тяхна гледна точка съставлява чара на подобни събирания: жертвите били изнасилвани - в София, също както и на други места.

Педофилски "партита" в София

Уговорките за подобни партита съответните кръгове правят по правило в интернет. Така е било и в София, където момчета им били доставяни по хотелите. За постоянните клиенти имало отстъпки и специални оферти. Около 30 евро са плащали педофилите за един час секс. Половината от парите момчетата е трябвало да дават на своите посредници. За три месеца сводниците успели да привлекат 15 нови момчета, понякога помагали и самите родители. Едно семейство от Северна България продало 15-годишната си дъщеря на един сръбски сводник за 5000 евро. В Австрия момичето било принудено да проституира. Тя не можела да се съпротивлява, защото собствените и родители дали съгласие за "пътуването". Заподозряни и обвинени за подобна търговия с жива плът в България има много. Броят на осъдените обаче е малък. Причината е тази, че в българския наказателен кодекс, за тези случаи на "модерни престъпления" отчасти не се намират параграфи, по които да бъдат осъдени заподозряните. Търговците на жива плът в България вероятно си доставят "прясно месо" и от безбройните домове за изоставени деца - предполагат познавачи на тази сфера. Контролите там се считат за доста несериозни, а условията на живот са нерядко истинска катастрофа. (ДВ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7865 |18.09.2008 Дилбер Танас и наденицата . 10| 6948 |18.09.2008 Въвеждат „предимства” за детските градини в условия на растяща криза . 13| 9829 |17.09.2008 Змията, когато умира, най-много хапе! . 5| 5477 |17.09.2008 Червеният първичен инстинкт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads