Реклама / Ads
55| 8749 |04.11.2020 ПОЛИТИКА

Христо Иванов: Правителството е в пропаст като доверие, протестите продължават

.
Това, че протестите утихнаха, не е вот за властта. Това е спад в доверието към правителството. Правителството е в пропаст по отношение на доверието. Що се отнася до протестите - те продължават всяка сряда и с искане за оставка на главния прокурор.

Това заяви лидерът на Демократична България Христо Иванов.

 

България трябва да си даде сметка, че се намираме в един свят, изпълнен с огромни неизвестности - много по-сериозни разделения, отколкото изглеждаше допреди няколко години, една нова Студена война между Америка и Китай, която, който и да спечели, няма да изчезне, тотално променена ситуация на сигурността, тотално променена ситуация на комуникацията в обществата, защото в крайна сметка Тръмп е феномен на социалните мрежи, посочи Иванов. Ние живеем в ерата на Тръмп. Няма да се върне ерата на Клинтън - този свят, в който имаше правила и Америка беше глобалният полицай, каза още той пред bTV.

 

По думите му средството за адаптация към световните промени е именно представеният миналата седмица проект на план за възстановяване, по който България ще получи над 12 млрд. лв. Той критикува предложения проект заради липсата на ясна и смела визия затова как да изглежда България и заради липсата на решения по основния проблем пред страната - демографския срив и необходимостта от инвестиции в хората.

 

Това е една салата от клишета. Това е негодно предложение, там няма ясна визия. Реформите, за които става дума, са изброени накрая на документа и са абсолютно несвързани с цялото му съдържание. Този документ представлява един шопинг лист, т.е. администрацията е седнала, видяла е нещата, от които знае как се краде, видяла е нещата, които не са свършени за два програмни периода, и всичко това го е набутала в един списък. Държим се като човек, който е получил купон от някой магазин и може да си купи някакви неща с намаление, без да е сигурен дали те са това, което задължително му трябва, за да си промени живота”, заяви Христо Иванов.

 

Той изтъкна, че планът за възстановяване е най-голямата еднократна инвестиция, която България може да направи за модернизацията си. Според него планът е трябвало да започне с ясна дефиниция за проблема в човешкия капитал и да даде “рецепта” как той да бъде решен по сектори, а вместо това се използват познатите похвати за наливане на пари в стиропор и дограма.

 

В плана става дума затова как трябвало еди си колко STEM кабинета да бъдат оборудвани. Това е чудесн - един хубав пример как ние трябва да инвестираме в образование, фокусирано върху технологиите и точните науки. А къде са учителите, които ще образоват децата? Къде е бъдещето поколение учители, попита той.


Заложени са за трети път пари за електронно управление, но то не се прави. И Томислав има очи да каже, че е питал индустрията, какви да са нашите приоритети в тази област, каза още Иванов.

 

Спомняте си какъв рейтинг имаше Бойко Борисов в първата вълна на коронакризата. Сега той се намира в пропаст от гледна точка на недоверие и с този отрицателен капитал на доверие трябва да се справи със следващата коронакриза. Сега Бойко Борисов взима решение да качи заплатите на докторите и особено на медицинските сестри. Това решение трябваше да бъде взето в първия момент, в който стана ясно, че ние ще имаме коронакриза и ние сме призовавали затова. Ясно е, че големият проблем не лекарствата, не са леглата, не са обдишващите апаратаи. Хората. Медицинските сестри и докторите, които трябва да обслужват тези легла и хора. И ние отдавна трябваше да сме ги мотивирали да останат тук, а не да бягат. Това е пример за похарченото, пропиляното време и пари, смята Иванов.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10538 |28.10.2020 Елена Йончева: Вече правителството няма да разпределя парите от ЕС за медиите . 59| 10348 |11.10.2020 Христо Иванов: Приемам това да ми е грешката и грехът - обвинението на Борисов, че съм го подвел . 2| 7087 |06.10.2020 Иво Христов: Брюксел бе принуден да признае тежката криза на демокрацията в България . 6| 8303 |28.09.2020 Емил Войнов: Правителството и парламентът са изчерпани в този им вид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads