Реклама / Ads
7| 8544 |21.06.2014 ПОЛИТИКА

Икономисти: Държавата не защити КТБ, може би умишлено

.
Първите оценки на известни финансисти и икономисти за вкарването на квестори в Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха от умерено одобрение, до загриженост за бъдещето, ако се допусне паника да обхване вложителите в страната.
 

Повечето от тях обаче бяха единодушни, че БНБ и държавата са се забавили да подкрепят КТБ и да предотвратят изпадането й в ликвидна криза, дори бе допуснато умишлено забавяне в реакцията с цел банката да бъде продадена.

Според председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян БНБ е застанала с репутацията си зад КТБ, което помага за възстановяване на доверието.

"Чисто технически процедурата е уредена в закон. Прилагането й е въпрос на техническа грамотност", каза Хампарцумян.

Той повтори пред БНР няколко пъти, че нито един един депозит не е застрашен и банката не е в несъстоятелност.

"Не бих посъветвал който и да е да се реди на опашка, тъй като депозитите до 100 000 евро са защитени", припомни Хампарцумян.

"Яли сме го този горчив хляб. Когато всичко това свърши, политиците и обществото трябва да направят всичко възможно, това никога да не може да се повтори", каза банкерът и добави, че не познава детайлите на дружбата и раздялата на Делян Пеевски и Цветан Василев.

Представете си, какво би настанало при такава лавина от тегления, обясни бившият финансов министър Стоян Александров. Ако допуснем, че в момента парите на влог на физическите лица са около 40 млрд. лв. и те или по-голямата част от тях бъдат изтеглени, банковата система ще се срине. Фондът за гарантиране на влоговете разполага с малко повече от 1 млрд. лв. Как ще се покрият останалите в банките пари на вложителите, попита той.

Според него правителството ще започне да емитира вътрешен дълг, който няма да може да обслужва заради незавидното икономическо положение на страната.

Остава тогава един начин - вдига се валутният борд, пуска се печатницата на БНБ и инфлацията изтрива и дълговете, и влоговете.

Това сме го преживявали, моля се никога да не се повтори, защото ще е страшно, каза Александров и призова за разум на всички равнища - политици, институции и граждани.

Г. Кадиев: Големите тегления от банката са били на пари на държавни фирми
Според доскорошния депутат от БСП и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев "клиентите на Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъдат напълно спокойни за своите спестявания в банката, защото държавата застава зад тях". Той обаче даде шестмесечен срок на особеното управление на КТБ, което нарече "временна принудителна национализация".

Случващото се с КТБ няма да разклати финансовата система в страната, продължи той.

"Това, което се случи в момента, е, че БНБ застана с цялата си мощ и финансов ресурс зад КТБ. На практика извърши една шестмесечна национализация на банката. За известно време ще бъдат замразени всички операции, тоест няма да има възможност да се теглят влогове или да се извършват други операции, но това в никакъв случай не означава нито фалит, нито, че няма да могат гражданите да си вземат парите, които са вътре", каза Кадиев.

Той също отправи упрек към държавните институции, че са забавили реакцията си в подкрепа на КТБ.

"Трябваше през тези дни, и то не днес, днес вече е късно, през тези дни да има много силно успокояване на ситуацията и от страна на политици, и на финансовия министър, и на премиера, и на шефа на централната банка, и на шефа на КФН. Все неща, които аз не чух, за да обяснят, че държавата няма да позволи една банка, която й да е тя, особено пък четвъртата по големина, да си отиде заради битката между двама души", каза бившият депутат.

Той припомни, че много държавни плащания са минавали през КТБ. "Всъщност големите тегления най-вероятно са били на големи фирми, най-вероятно на държавните фирми, предполагам енергийните, повечето от които имат там средства. Трябва да провери БНБ дали е имало нареждане към тези фирми да си изтеглят веднага средствата оттам, защото това би означавало пряко въздействие и тикане на банката в посока фалит", заяви той.

Според неофициални данни парите на държавните фирми в КТБ преди около месец са били около 200 млн. лв. Това е напълно достатъчна ликвидност, която, ако бъде изтеглена, банката не може да извръшва разплащания, но сама по себе си не може да предизвика фалит.

Още от четвъртък икономисти и финансисти изразиха притеснение за валутния борд, ако продължат безотговорните атаки към банките. Опасения за целостта на борда изразиха в четвъртък известните икономисти и финансисти Христина Вучева, Красимир Ангарски, Стоян Александров.

Банковата система се крепи на взаимното доверие на клиентите и институцията, припомниха те и казаха, че ако тя се разклати, последиците, които дестабилизацията ще нанесе, ще доведат до призиви за събаряне на валутния борд, за да се изчистят със "замах проблемите".

Паниката, че дадена банка не можа да плаща, се разпространява сред хората мигновено, като огромната част от тях разчитат на спестяванията си, които са временно блокирани в банката, поставена под надзор. Тогава е достатъчно "да плъзне" удобен слех, че е по-добре хората да си изтеглят спестяванията и да ги сложат в западни банки, където е сигурно и спокойно.

Хърсев: Никъде по света не може да има такава атака към банка
Финансистът Емил Хърсев обясни, че след като се приведат необходимите по закон действия към изпаднала в ликвидна криза банка "в рамките на около месец се очаква назначените надзорници да представят заключение - възможността за увеличаване на капитала, за отстраняване на забелязаните нередности. Това е, което вършат, а след това се взима вече окончателно решение какво да се прави".

Той определи като недопустима медийната атака към КТБ от последните седмици. "За мен това, което се направи спрямо тази банка, е абсолютно показателно. Никъде по света няма такова нещо. Какво е всъщност допустимото положение? Такова нещо не би трябвало да може да се случи - това, което се случи.", каза той.

"В нормалните държави, в случай че банката е в състояние на нападение - в смисъл, публикуват се материали, които я обвиняват, и така нататък, първо се взимат мерки за подкрепа - от другите банки, от централната банка, от правителството - решава се какво да се прави. Поне аз това съм виждал да се прави по цяла Европа. Това правиха и в Германия, когато техни отделни банки бяха затруднени. Между другото, това правихме доскоро и в България - когато е имало такива случаи спрямо банки да се водят медийни кампании", обясни Хърсев, който смята, че не само че банките не са реагирали адекватно по отношение на медийната кампания срещу КТБ, но и правителството.

И Георги Кадиев потвърди, че "вече има изявен инвеститорски интерес към Корпоративна търговска банка от страна на "Внешторгбанк" (ВТБ), която към момента притежава около 9% от банката.

Правителството с формално обръщение, че подкрепя мерките на БНБ

Чак в късния следобед правителството се обади за случилото се с КТБ.

"Правителството на министър-председателя Пламен Орешарски подкрепя действията на БНБ за стабилизирането на КТБ, се казва в сухо служебно съобщение на правителствения пресцентър.

"По повод високия обществен интерес, свързан със състоянието на "Корпоративна търговска банка" АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя г-н Пламен Орешарски и министъра на финансите г-н Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и оздравяване на Корпоративна Търговска Банка", се посочва в съобщението.

"Правителството и лично премиерът бяха и остават в тясна координация и добра комуникация с ръководството на Българската народна банка. При необходимост българското правителство ще подкрепи усилията на БНБ с всички необходими действия и ресурси", завършва съобщението.

"Подкрепяме усилията на БНБ за внасяне на спокойствие в банковата система, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на страницата си във фейсбук веднага след съобщението за влизането на БНБ в КТБ.

 "Считаме, че е в интерес на всички български граждани да запазим спокойствие и да не се поддаваме на провокации. Убедени сме, че ако някой си е позволил да злоупотреби с парите на българските вложители, ще понесе пълната отговорност за това, както и всички виновни за тази ситуация", посочва Борисов

"Уверени сме в капацитета на БНБ да защити българските граждани".

Декларации в защита на банковата стабилност разпространиха от БСП и от други партийни централи.

"Не клатете борда, може да стане много лошо"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 8662 |26.04.2014 Бареков: За една петилетка ще вдигнем държавата от руините . 17| 6638 |05.04.2014 Калфин: ЕРП-тата ще осъдят държавата . 19| 8823 |05.01.2014 Яне Янев: Мога да кажа на кого е държавата . 23| 6744 |11.12.2013 Съюз „Чисти ръце“ връща доверието в държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads