Реклама / Ads
64| 9743 |26.02.2011 ПОЛИТИКА

И. Инджев: Изрепчиха се на Цветанов, защото виждат, че той си отива

.
Иво Инджев
И Държавният департамент написа че Иво Инджев е напуснал след политически натиск, а те продължават да твърдят, че няма такова нещо. В един спор бТВ взима страната на политика, на силния.

Напускането ми на бТВ е отразено донякъде вярно, но с уточнението “под политически натиск” – пише го и в доклада на Държавния департамент за нарушението на правата на човека в България през 2006 година. Чак във Вашингтон са разбрали, че е под политически натиск и се ангажират с тази оценка, а в бТВ продължават да твърдят, че аз съм си отишъл ей така, защото ми е било кеф, коментира пред Блиц журналистът Иво Инджев.

А иначе формално е вярно, защото написах заявление за напускане след един истеричен разговор с Люба Ризова, който съм описал подробно в книгата си. Тя ме заплаши с уволнение и каза, че сваля предаването ми от ефир в типично комунистически маниер. Много се извинявам, Люба Ризова не минава за комунист, но така беше.

Аз разбирам, че са й наредили, но много се извинявам, това е изключително нагло - да се твърди, че аз едва ли не сам съм си тръгнал. Тя се обади и ми държа тон ден и половина след предаването за имот на Първанов. И аз питам, ако не е имало натиск от президента, защо тогава четоха в новините изявлението му по адрес на един журналист, който работи в същата телевизия, вместо да отделят минутка или две, като за всяка друга новина. Защо направиха специално предаване, за да обяснят как аз не съм бил прав, а президентът, обратно - бил невинен. Аз разполагам със запис на предаването и мога да го предоставя на всеки, който прояви интерес.

И сега излиза, че всички тези неща нямат никакво значение, а има значение само, че съм се разписал на едно искане за напускане. Така ли излиза? Тези хора са просто...

Ами изрепчиха се на Цветанов, защото виждат, че той си отива. Така се качват на печелившия кон. Който и да е следващият във вътрешното министерство, те са с него. Затова са вече толкова смели. Да не говорим колко неща още знам. Но ще си отворя устата в подходящ момент по подходящия начин. Пазя си документите, защото пиша нова книга, от която много неприятно ще им стане на някои хора.

Показателно е, че в бТВ никой не говори за това. Да не би аз да съм единственият, който е бил подложен на натиск от Първанов?

Аз също бих задал въпрос защо Цветанов чак сега се сети да го каже. Вярно, че е първият политик , който говори по въпроса, но той просто преразказва мен. Моята дума срещу тяхната. Но и да не бях заставен да напусна, в момента в който те ме предупредиха, че ме свалят от ефир, аз щях да спра да работя за тези хора. Не съм като някои колеги, които могат цяла година, след като ги свалят от екран, да не обясняват защо и да си получават заплатите.

Просто реших, че няма причина да оставам в телевизия, в която са взели страната на един политик и казват, че е прав, защото той самият казва, че е прав, а те не проявяват ни най-малко усилие да проверят дали случайно не е прав; дори не дават думата на засегнатата страна, макар да ме обвиняваха в компроматна война. Точно това се казваше в декларацията на президента, която четоха от а до я в новините. На 8 октомври Юксел Кадриев я чете и му я даде същата тази Люба Ризова, която сега се прави на ощипана.

Извинявай, но коя новинарска медия чете декларация срещу журналист от същата медия, а не я предава с информация по новинарски? Те я четоха така, сякаш някой обявява война на някого, в случая президентът на Иво Инджев? Това не е ли достатъчно човек да разбере откъде идва сигналът за нападение?

И защо етичната комисия прецени, че Иво Инджев не е извършил никакво нарушение три дни след предаването, а в новините на бТВ това изобщо не беше съобщено, все едно, че няма такава новина? Вместо това върху това решение направиха извънредно предаване в сутрешния блок на Бареков, в рубриката за култура в 9 часа. Извънредно, без да го анонсират. Само че аз разбрах и се обадих в студиото. Имаше трима души там и аз се опитах да ги репликирам – Бареков, Люба Ризова и Венелина Гочева. Накрая ме изключиха, защото се опитах да ги попитам защо са се събрали хора като Венелина Гочева, която се изявява като говорител на Първанов? Тя с това започна своето участие в студиото: че Първанов бил много зает, че не можел еди-какво си, коментира журналистът.

Аз се включих и попитах: “Това ли е говорителят на президента, защото той си има такъв?” И Държавният департамент написа че Иво Инджев е напуснал след политически натиск, а те продължават да твърдят, че няма такова нещо.

Принципно е вярно, че съм напуснал с убеждението, че с тези хора не мога вече да бъда “едно семейство”. Те не само че не ме защитиха, ами приеха публично версията на Първанов. В един спор те взимат страната на политика, на силния. А не страната на своя колега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5587 |25.02.2011 Премиерът: Мислете държавнически, не тяснопартийно . 115| 9859 |24.02.2011 Борисов: Моля сините да оттеглят подкрепата си . 37| 7705 |24.02.2011 На тайна вечеря Доган кандърдисва Симеон за президент . 11| 7504 |23.02.2011 Диктаторът vs. народа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads