Реклама / Ads
5| 7260 |21.10.2010 ПОЛИТИКА

Югославски агенти още действат у нас?

.
Агентурата на УДБА е активна и в момента.
 

От няколко месеца темата за комунистическите тайни служби предизвиква напрежение в публичното пространство в Македония, пише Dnes.bg. Западната ни съседка е първа от бившите югославски републики, която поне формално предприема стъпки за разкриване на агентурата на някогашната тайна полиция. Процесът на лустрация в страната започна през 2008 година, но ходът му е забавен от политически нападки и съмнения за разчистване на сметки.

През септември Комисията по лустрация оповести, че председателят на македонския конституционен съд Трендафил Ивановски е работил за югославските разузнавателни служби. Миналата седмица университетски професор от Тетово откри секретни документи в двора на дома си. Двете събития предизвикаха спорове между управляващи и опозиция, както сред македонските, така и сред албанските партии.

Агентурата на УДБА е активна и в момента


"Едно е сигурно – след Втората световна война, след 1945 година структурите на УДБА, КОС, ОЗНА* бяха главните фактори в цялостната обществена система на тогавашната държава. В този период е създадена силна система, която е контролирала буквално всичко, с последици за много човешки съдби. Всяко политическо мислене, което дори само с нюанс се различавало от държавното тогава, завършвало с катастрофални последици. А каквото и да е действие, което в основата си имало македонската патриотична линия, завършвало с народното "го стемнувало и не го разденувало". Това заяви в интервю за Dnes.bg председателят на ВМРО-Народна партия Мариян Додовски.

През последните два месеца ВМРО - Народна партия, създадена от бившия македонски премиер Любчо Георгиевски, реагира на "опита да се скрият имената на лицата, за които е ясно, че в миналото са били сътрудници на тайните служби, а сега са на високи постове във властта". Сигурно е, че и днес тези служби са активни на тези простори, а тяхното присъствие е било силно и по времето на прехода. Това влияние минава през две линии – както при политическия, така и през икономическия преход, коментира Додовски. Факт е, че тези служби са активни и днес. За това достатъчно говори и фактът на по-малко чудния, а повече смешен процес на лустрация и опитите определени личности да се скрият и защитят, отбеляза Додовски.

Агентурата на УДБА в България

УДБА, както всички секретни секретни служби по света, има своя мрежа от сътрудници. Предполагам, че и в България, и в Македония и до днес си има своя мрежа от сътрудници. Това заяви в интервю за Dnes.bg Хисен Рамадани - дългогодишен висш функционер в ЦК на Съюза на комунистите на Македония и в ЦК на Съюза на комунистите на Югославия. След демократичните промени, от 1994 до 1998 г., Хисен Рамадани беше депутат в македонския парламент.

УДБА беше толкова силна и професионално организирана, че вероятно и днес работи за нечии интереси. Интереси, които са групови и бих казал криминални. Но има и интереси на някои политически сили в съседни страни, особено в Сърбия, които биха използвали тези свои връзки от това време (миналото-б.р.), смята Рамадани. Сърбия има интерес да има свои доносници във всички части, където е възможно. Особено в Македония, Косово, Албания, че и в България, предполагам, отбеляза Рамадани. Попитах го кога УДБА е действала най-активно в България.

"Когато бяха по-изострени отношенията между Югославия и България, тогава беше по-активна разузнавателната служба на Югославия по отношение на България
. Например, през онези времена, когато ставаше дума за македонския въпрос. Или когато ставаше дума за отношенията между бившия СССР и страните от Южните Балкани, Югославия, България, Албания и т.н. Тогава, мисля, че беше по-активна. Мисля, че ставаше дума приблизително за годините между 1948-1956. След това, когато настъпиха по-големи промени в Югославия – 1968 година. И през 70-те, когато се изостриха отношенията заради македонския въпрос. И т.н."

Хисен Рамадани не изключва възможността агентура на бившата УДБА да влияе на политическия живот в Македония днес. Не трябва да се изключва възможността, че тайните служби – сръбски и македонски, имат интерес отношенията в албанския политически блок да бъдат постоянно сложни и обтегнати, смята той.

Няма избори без шпиони

В политическите кръгове в Скопие през последните месеци се спекулира и с хипотезата за предсрочни избори в Македония. Ще има ли съществена роля темата за секретните служби при евентуална предизборна кампания? На Република Македония са й необходими предсрочни избори, преди всичко заради социалната и икономическа беда, в която се намира държавата, неконтролируемото ръководене в рамките на самото правителство и коалиционните партньори. И заради най-важното – това правителство няма идеи и капацитет да ръководи държавата, смята Мариян Додовски от ВМРО – Народна партия.

А що се отнася до въпроса дали има шпиони и дали имат влияние на изборите, отговорът е повече от ясен – няма избори без тях. Няма, нито ще има избори без шпиони, не само в Македония, а в страни с по-дълга и по-голяма демокрация, коментира пред Dnes.bg Додовски. Dnes.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7245 |20.10.2010 ГЕРБ прецака Волен в парламента, бяга от дебат за Турция в ЕС . 23| 8289 |19.10.2010 В. Сидеров: Ал. Петров премиер - това ли е алтернативата на РЗС? . 73| 11924 |16.10.2010 Социалистите (в) картинки . 43| 8845 |14.10.2010 Червените вампири пускат Сергей, искат кръвта на Бойко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads