Реклама / Ads

20| 4963 |02.05.2015 ПОЛИТИКА

Калфин твърд - без аванти за военни и полицаи

.
Ивайло Калфин
"Не съм склонен да отстъпя от въвеждането на възраст за пенсиониране за полицаи и военни", заяви пред Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин. „Надявам се пенсионната реформа да бъде приета в този вид. Ако се променят някои нейни параметри, то това ще промени цялата система, допълни той.
Това, което внасяме сега, са над 20 мерки, които вървят в пакет”, подчерта той. Калфин увери, че е осъществим примерът, даден от него по-рано, според който 50-годишен мъж, получаващ 1300-1400 лева заплата в този момент, през 2029 година ще може да се пенсионира с пенсия от 1400 лева. „Тези примери аз не съм си ги измислил. Те се основават на разчети и дългосрочни икономически прогнози, които се правят в НОИ. Ако се приеме пакетът, който съм предложил, в следващите 15 години силно ще намалее зависимостта на НОИ от бюджета", аргументира се той.

„НОИ е един баланс, който има приходи и разходи. Много е важно как ще се структурират приходите и какъв ще бъде достъпът до пенсиите, за да се види какви ще са разходите. В такъв случай всяка една комбинация от възможни мерки дава различен ефект. Това, което сме заложили в тази конкретна комбинация и с тези конкретни стойности, показва точно, че пенсиите могат да се увеличават", изтъкна министърът.

Той заяви, че е още твърде рано да се каже дали големият излишък от 1 милиард и повишаващата се събираемост на приходите ще доведат до ръст на пенсиите и на минималната заплата в скоро време. „Резултатите са много добри. Смятам, че ако продължат така, следващата година ще имаме аргументи да говорим по този въпрос”, заяви Калфин.

По думите му АБВ е за прогресивното облагане на доходите: "Това е едно от ясните ни различия с другите участници в управлението. Колегите от ГЕРБ, Реформаторския блок, а доколкото знам и от ДПС, са абсолютно против всякаква промяна в плоския данък”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 12| 4617 |16.04.2015 Кънев: София харчи твърде много за твърде малко . 7| 4383 |06.04.2015 Калфин: БСП протяга ръка като светец . 9| 5874 |31.03.2015 Калфин не ще сръдня от Горанов; не уточни кога пада таванът на пенсиите . 39| 5491 |06.03.2015 Острието Мая поиска оставката на Калфин като "министър на задлъжняването"
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ