Реклама / Ads
23| 19249 |11.10.2018 ПОЛИТИКА

Мария Спирова от Оксфорд: МВР паникьоса обществото с действията по убийството на Виктория

.
Източник: sbj-bg.eu
Има фундаментална неравнопоставеност между гражданите и властта. В нея гражданите винаги могат да изискват повече от властта, отколкото тя от тях. Ние сме поставени в ситуация, в която основанията за генерално недоверие към методите, работата и комуникационните стратегии на МВР са много добри.
 

В този смисъл фактът, че имаме ситуация, в която МВР и правителството в лицето на Бойко Борисов в момента агресивно изразява обидата си към една обществена присъда, която без съмнение е заслужило, не помага на ситуацията. Това каза Мария Спирова, която живее и работи в Оксфорд, по повод реакциите по случая с убийството на Виктория Маринова.


Според нея, МВР е „паникьосало обществото“ с действията си. Главният прокурор също няма „репутация, която вдъхва доверие на обществото“ и затова изпращането му в Русе е било „по някакъв начин контрапродуктивно“, а е щяло да бъде по-добре ако са били оставени да говорят хората, които са работили по самото разследване.

Това, че хората от махалата на Северин са извикали медиите в квартала, според Спирова е послание, че не всички в тази група са престъпници: „Мисля, че това за тях е много оправдан ужас. Виждали сме погроми, виждали сме хора от МВР да насъскват хора по роми. Все пак живеем в обществото, в което живеем и знаем, че това етническо напрежение съществува и мисля, че хората в квартала на Северин са съвсем наясно на какъв риск са изложени. Също така е ясно, че като всички човешки същества, когато те са научили за това, са били достатъчно, колкото би бил всеки друг гражданин, за да известят полицията“.

 

Спирова коментира, че Маринова е 19-ата зверски убита жена от началото на годината и „ е безумно, че сме стигнали до момент, в който ги броим тези трупове по този начин“:

 

„Сега на дневен ред са усилията на МВР да внесе легитимност в направеното до този момент по това разследване , защото живеем в ситуация, в която не сме виждали работата на екипа, работил по това убийство. В социалните мрежи се започна много агресивно спекулиране с това какво са направили те и какво не са направили, за какво ни лъжат. Смятам, че е невъзможно да продължим да живеем в тази ситуация, защото ако наистина има голяма част от обществото, която смята, че властта ги лъже в 100% от случаите, това е състояние подобно на това пред гражданска война. Не можем да останем заклещени в него. МВР е отговорно за обществения ред и за общественото добруване и трябва да адресира тази ситуация“, каза още тя пред БНР.

 

 

Във Великобритания медиите са коментирали убийството като обвързано с работата на журналистката заради обострения контекст в ЕС след инцидентите в Малта и Словакия.

 

„В този смисъл разликата между това да имаш 11 години много дипломатично формулирани доклади за това, че нищо не помръдва наникъде и има симбиоза между части от правораздавателната и правоохранителна власт и престъпността е едно, а друго е да получиш новина за поредното абсолютно съсипващо с бурталността си престъпление към някой, който е журналист и да не го свържеш с тези неща“.

 

Събитието идва в момент, в който ЕК и ЕС осъзнават, че трябва да заемат „един много по твърд тон“ не само с България, но и с Унгария, Полша и т.н., посочва тя.

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6527 |08.10.2018 Демократите: Властта събира близо 2 млрд. лв. повече . 8| 5575 |08.10.2018 Кутев: Управлението се клати заради некадърност . 5| 7784 |04.10.2018 ДПС търси подкрепа от Америка и Ерик Рубин за участие във властта . 8| 10654 |03.10.2018 Проф. Н. Радулов за Фрог: Цветанов ще слуша и изпълнява в Европол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads