Реклама / Ads
6| 5008 |05.09.2015 ПОЛИТИКА

Миков: Налагане на политическото състезание е първата ни цел на изборите

.
Михаил Миков
"БСП има две цели на предстоящите избори – една по-обща - налагане на политическо състезание в местните избори и като втора - увеличаване на гласовете за БСП и БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ". Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков.
 

Попитан колко кметски места очаква левицата, той отговори, че очакването е за поне толкова, колкото на местните избори преди 4 години и повече – 60-70 кметски поста и над 1000 общински съветника. По думите му е важно левицата да има стабилно участие в местната власт и възможност за влияние при вземането на решения, единно политическо поведение. „Ние предлагаме левите стандарти, приети от Конгреса на партията като платформа за по-добро самоуправление, обърнато към живота на обикновения човек”, заяви лидерът на левицата. По думите му успешното представяне на партията на изборите ще спомогне и за заздравяването на структурите й, където това е необходимо.

 

Попитан за кандидатурата на Михаил Мирчев за кмет на София, Миков заяви, че Мирчев е не само кандидатът на БСП, но и на левите хора в София. „В Пловдив излизаме начело с председателя на общинския съвет Георги Гергов. Той заслужава поздравления за отговорността, която поема. Стоим твърдо зад него”, категоричен бе той. Като други ярки имена сред кандидатите на БСП Миков посочи: Николай Иванов във Враца, Минчо Казанджиев в Ловеч, Денчо Бояджиев в Разград, Красимир Костов – Шумен, кандидатът за кмет на Търговище – Красимир Мирев. „Това са имена, които носят авторитет и са допълнителен фактор в убеждаването на българските граждани, че БСП е последователна и коректна към избирателите”, категоричен бе той. Като друг успешен пример той даде подкрепената от левицата кандидатура на проф. Анелия Клисарова, бивш министър на образованието, ректор на Варненския университет. "Тя е доказателство за участието на успешните жени в политиката”, каза още той.

 

По повод Бургас и Стара Загора Миков заяви: "Битката там ще е тежка. Куражът на председателя на нашата организация в Бургас Мосинов да се включи в тази битка заслужава подкрепа. Същото важи и за един много добре познат и уважаван от старозагорци лекар”.

 

За случая в Пазарджик лидерът на левицата коментира, че когато конференцията е гласувала тайно, кандидатът на АБВ е бил на трето място, а той дори не е бил издигнат от никоя партийна организация. Миков обясни, че НС на БСП е утвърдила Стоян Парпулов за кандидат- кмет на левицата и е взето решение в Пазарджик организанионен съвет да подготви изборите.

 

На въпрос за Видин председателят на БСП заяви, че не приема БСП-Видин да няма свой кандидат и да подкрепи кандидатурата на Георги Гергов. Миков заяви, че този въпрос, както и още 15 други кандидатури предстои да бъдат обсъдени от Изпълнителното бюро на партията, както и от Националния съвет. „Към днешна дата имаме около 230 номинирани и утвърдени кандидати”, каза още той.

 

„Наши основни съюзници са партиите от коалицията БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ - социалдемократи, комунисти, еколози и две ромски партии”, категоричен бе Миков. Той обясни, че е подписано споразумение за политическо сътрудничество в рамките на местните избори. По думите му, според меморандума там, където се издигат различни кандидатури на първи тур, се предвижда категорична подкрепа на лявата кандидатура на втори тур, а след това търсене на възможни политически съюзи на базата на левите стандарти в общинските съвети.  Като важна цел на местната власт Миков посочи усилията от страната на общините за подпомагане на семействата, чиито деца да имат достъп до образование. Той припомни, че оскъдният бюджет за образование е бил разделен между държавните и частните училища и призова всички кандидати за кметове да кажат какво ще направят за училищата в своята община. Миков подчерта, че освен човешкият аспект това влияе и на икономическото състояние на страната ни, като води до по-малък процент квалифицирани кадри на пазара и попита каква е позицията на бизнеса по този въпрос. 

 

Миков коментира, че смесването на местните избори с референдума затруднява избирателите, особено когато има преференции. Според него, самото гласуване и отчитането на изборните резултати, попълване на изборните протоколи ще е изключително труден и дълъг процес. „Няма гаранции срещу възможните фалшификации при електронното гласуване. Призоваваме гражданите на първо място да обърнат внимание на местните избори”, каза лидерът на левицата. Той подкани тези, които искат да гласуват на референдума, да си представят как в един офис на фирма работниците минават под строй и вотът се упражнява от техния работодател.

 

По темата за бежанците Миков заяви, че още на 18 август е поискал свикване на извънредно заседание на народното събрание, но му е било отказано. Той допълни, че подобно писмо е изпратил до министър Бъчварова, с копие до премиера, но отговор и оттам не е последвал. „И до днес не знаем каква е позицията на правителството и какви мерки ще предприеме то”, подчерта председателят на БСП. Попитан какво е възможното решение на проблема, Миков заяви, че до момента немският метод изглежда най-работещ – интегриране на емигрантите и създаването на допълнителен социален капитал в една демографски изморена среда. „Оградите трудно спират, а ние имаме 1300 км граница. Първо трябва да се свика КСНС, за да се видят истинските параметри на явлението. Второ да се види каква е ангажираността на тези министерства, които имат интерграционен капацитет, така че България да бъде малко по-примамлива за хора, които могат да допринесат за нейната икономика. Трето – стриктни мерки за защита на държавната граница”, категоричен бе Миков. Като методи за защита на границата той посочи системите „синя граница” и „зелена граница”. Той подчерта, че българското правителство трябва да заяви по-силно исканията си към Европа. Лидерът на БСП заяви, че България търпи достатъчно несправедливост, като е изпълнила условията за Шенген, а е третирана като ненадежден партньор.  „Тези хора са приети в Европа и икономическата тежест за тях трябва да бъде солидарно носена от държавите. Ползите от миграцията са явни там, където тази работна ръка е ефикасно интегрирана”, допълни председателят на левицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5240 |04.09.2015 Миков: България няма бъдеще с мнозинството в парламента . 12| 5248 |02.09.2015 Миков: Доматите показаха излъганата надежда на българите за промяна . 9| 6155 |30.08.2015 Миков: Приоритет на политическия сезон са местните избори . 20| 7739 |02.08.2015 Миков: 50 000 подкрепиха политиката срещу убийственото неравенство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads