Реклама / Ads
9| 6125 |30.08.2015 ПОЛИТИКА

Миков: Приоритет на политическия сезон са местните избори

.
Михаил Миков
„През този сезон БСП и ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ трябва да продължи отвърждаването си на основна опозиционна лява алтернатива на дясното управление”. Това заяви в началото на заседанието на НС на БСП председателят на партията Михаил Миков.
 
По думите му очертаните приоритети, които започват да се промъкват в изказванията на представители на правителството, показват, че те ще заложат основно на няколко теми, които следват от предишния политически сезон – съдебната власт и промените в Конституцията, Закона за предучилищното и училищното образование, закона, афиширан като „борба с корупцията”. „Внесеният законопроект не може да реши тежките проблеми, съществуващи пред корупцинните практики в България и върховенството на закона”, категоричен бе Миков.


Според него несъмнено предмет на сериозно обсъждане ще бъде и подготовката на бюджета за 2016г., която трябва да започне по от рано. „Ако е вярна констатацията, че има преизпълнение на приходната част на бюджета, то тогава има всички основания ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да постави основните социални въпроси, които бяха бюджетно неосигурени в Бюджет 2015г. Онези 16 права, които бяха орязани и замразени с проекта за бюджет за 2015г. да започне сериозна работа по подготовка на позициите ни във връзка с приемането на Бюджет 2016г.”, заяви лидерът на левицата.


Миков е категоричен, че през този сезон трябва да се обърне сериозно внимание на свръхпечалбите, които се реализират заради монополно положение. Според него все повече граждани и НПО разбират, че по отношение на цените на горивата в България има създадена и търпяна от правителството обстановка, която дава възможност за реализиране на свръхпечалби. „Този въпрос по линия на парламентарния контрол ще бъде във фокуса на вниманието ни. Отговорът, че Комисията за защита на конкуренция няма достатъчен капацитет и трябва да се търси такъв от Европа, е несериозен и неубедителен“, допълни председателят на БСП. Според него ПР-акциите и медийните подмятания не дават отговор защо цените на горивата са значително по-високи в България, отколкото в ЕС.
    
Лидерът на социалистите засегна и темата за бежанците. Той отбеляза, че БСП има последователна, експертно издържана и политически обоснована позиция, която отстоява с редица инициативи. „Къде отиват средствата, които Европа предоставя като помощ на България за справяне с проблема, каква е ефикасността на мерките и действията, които правителството и отделните министерства предприемат за решаване на този проблем?“, попита Миков. По думите му през почивния месец са се появили редица публикации, които дават много тежка оценка, включително с конкретни факти, за неспособността на България да осигурява външната граница на ЕС. „В очакване на позитивно решение за Шенген една такава информация се отразява твърде тежко върху авторитета на страната ни, като партньор на страните от Шенген и зачерква усилията на няколко правителства подред, както и бюджетни и европейски разходи, които са заложени като приоритет“, заключи Михаил Миков.

„Първостепенен приоритет на този политически сезон са местните избори”, заяви Миков. Той подчерта, че през този месец общинските и областните структури са свършили много работа и тя също ще бъде обсъдена. Миков обясни, че на зеседанието на ИБ на НС на БСП преди началото на пленума е започнало обсъждането на политическите приоритети. Председателят на БСП допълни, че на следващи заседания на бюрото във вторник и на заседание на НС на БСП следващата седмица, ще бъде продължена темата за предстоящите избори и кандидатите на левицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7706 |02.08.2015 Миков: 50 000 подкрепиха политиката срещу убийственото неравенство . 4| 5337 |01.08.2015 Михаил Миков: БСП черпи сила от миналото, стои стабилно в настоящето и очертава бъдещето . 0| 5045 |28.07.2015 Миков: Отговорността на политиците да не прехвърляме върху гражданите . 0| 5203 |26.07.2015 Миков: За месец БСП внесе 3 искания до КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads