Реклама / Ads
1| 5015 |13.01.2016 ПОЛИТИКА

Миков: Ще бъдем още по-упорити в отстояването на интересите на българските граждани

.
Михаил Миков
„Тази година ще отбележим 25 години от създаването на Конституцията. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично ще отстояваме трите основни принципа: България да бъде демократична, социална и правова държава. Това не е даденост, а това трябва да се отстоява всеки ден, когато свободата на словото се нарушава”, поясни председателят на БСП и посочи като пример спирането на предаването „Деконструкция” по БНР.
 
Пълният текст на декларацията

Докато слушах изказването на г-н Цветанов, си представих с. Радуляне, Ловешка област, в което днес погребват Вълчо Дишев и съпругата му Дона. Двама българи, издъхнали от глад, от студ, в мизерия преди 5-6 дни и дъщеря им не съобщава, за да може да получи пенсиите им и да върне вересиите в магазина. И ние, уважаеми народни представители, тук, в Народното събрание, когато гласуваме, когато се изказваме, когато взимаме решения, трябва да си представяме винаги и другата, истинската България – животът извън жълтите павета, животът извън брюкселската и политкоректната лексика, животът, такъв, какъвто е за милионите български граждани – през 21 век в европейска България. В началото на всяка година хората са изпълнени с надежди и от политиците в Народното събрание зависи доколко тези надежди се сбъдват и доколко политиката, която се провежда, се превръща в поредно разочарование за тези, които подкрепят едно или друго управление, една или друга власт, една или друга политика.
    Днес ние живеем в една изключително влошена международна обстановка. Продължава политиката на санкции и контрасанкции между Русия и ЕС, която правителството всъщност подкрепя, а цената на която се плаща от българските граждани. Само за българското земеделие има 300 млн. загуби. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ многократно и през изминалата година, и през тази ще бъдем против тази политика на българското правителство, политика, която нанася щети на българските граждани.
    Продължават конфликтите около нас, които изправят Европа пред политическа, социална, културна криза, под натиска на милион имигранти от Близкия изток и Северна Африка, често с неизяснена националност и статут, които заливат Стария континент. Българското правителство все още няма ясна позиция къде е България в този процес и как участва във формирането на позициите. Колко ще плащат българските граждани от тези 3 млрд. евро помощ, които Евросъюзът договори с Турция? Колко бежанци ще бъдат приети в България от тези 400 хил., за които бе договорено да бъдат разселени от Турция на територията на ЕС? Българските граждани имат нужда да знаят, че ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще бъдем изключително настойчиви в изясняването на този въпрос. Ще бъдем много настойчиви България да има активна позиция, сега, когато се обсъжда ревизията на Дъблинското споразумение. И снощи в Европейския парламент се обсъждаше този въпрос. Ще бъдем много настойчиви България да бъде равноправен член на ЕС, член със своите интереси, да бъде в семейството на Шенген и член, който трябва да получи солидарна подкрепа.
    България, Румъния, Хърватия не могат да бъдат втора буферна зона срещу бежанската вълна. Тук правителството има своята голяма отговорност да отстоява интересите на България, а не кротко да чака какво ще кажат „началниците”. Нас не ни интересува дали Дейвид обикаля южната граница. Нас ни интересува британското и други европейски правителства да осъзнават България като пълноправен и равноправен член на ЕС, който се нуждае от европейската солидарност. В момента не се усеща ясна посока във външната политика и ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ постоянно ще даваме алтернативите, които правителството да предлага като български решения – и на запад, и на изток.
    Не по-малко обезпокоителна е вътрешнополитическата ситуация. Специално в областта на престъпността сме свидетели на флагрантни, нагли убийства. Свидетели сме на невъзможност за справяне с обикновена битова престъпност, която притиска и тормози хората в малките населени места. И тук отговорите отсъстват, и тук политическият ПР, кризисният ПР замества реалните действия, които очакват българските граждани от едно правителство, което най-много разбира от престъпност и може би заради това престъпността се засилва най-много, когато то управлява.
    Ние ще подкрепим инициативите, които са реални и дават възможности на МВР, на службите на България да си вършат работата срещу престъпността. Но не инициативите в рамките на политическия ПР, не в рамките на политическото овладяване и използване на системата за вътрешна сигурност за вътрешни цели – за притискане на бизнеса, за извличане на политически дивиденти, за печелене на поредните избори с „живковски” резултати и отчитане на някаква мъртва стабилност, стабилност, която все повече български граждани усещат като невидим резултат – по джоба си, по перспективите децата им да учат, невидим резултат като достъп до здравеопазване, след т.нар. почиващи върху върховната философия на неолиберализма реформи – здравна, образователна... Само че, тези хора, които си отиват всеки ден в българските села в мизерия, нямат възможност да се лекуват в лъскави частни клиники и децата им не учат в лъскави частни училища.
Има алтернативи на либералната демокрация! Истинската алтернатива е тази, която изисква българската Конституция. Тази година ще отбележим 25 години от създаването на Конституцията. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично ще отстояваме трите й основни принципа – България да бъде демократична, социална, правова държава! Те не са даденост, а трябва да се отстояват всеки ден, когато свободата на словото в България в 21 в. се нарушава, когато в обществените медии се свалят и се забраняват предавания за това, че не се харесват и не са в коректен тон с политиката на днешното дясно управление. Когато се отхвърлят законопроекти, свързани с демографското развитие, когато данъчната система продължава да бъде система за малцината богати и да облагодетелства все по-голямото натрупване и откъсване на тези 5% от милионите български граждани.
 
  Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще имаме своите приоритети – прогресивно облагане на доходите, диференциран ДДС, който дава възможност разходите за отглеждане на деца да бъдат други, социални помощи за майките и децата, социални решения, за да има България. И не след 50 години, за когато е адресирана днешната стратегия на правителството, която днес ни се предлага като алтернатива на ясни краткосрочни мерки, за които парламентът задължи правителството. То не изпълни това решение на Народното събрание! Затова ще бъдем още по-упорити през тази парламентарна сесия и през тази година. Защото ние имаме правото да кажем – бяхме последователни и не излъгахме нашите избиратели! Ще продължим да бъдем последователни в отстояването на интересите на мнозинството от българските граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5684 |21.12.2015 Миков: Радан Кънев не може да е опозиция . 1| 4877 |10.12.2015 Миков: Правата и свободите са нишките на съвременния цивилизован свят . 3| 5536 |06.12.2015 Миков: Кметовете на БСП са важни за реализирането на левите стандарти . 4| 4945 |05.12.2015 Миков: Кабинетът „Борисов 2“ повтаря матрицата от предишното управление на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads