Реклама / Ads
13| 5325 |24.08.2010 ПОЛИТИКА

На море без ток: Държавно програмиран форсмажор

.
Трайчо Трайков Източник: БНР
Юлската авария с тока хвърли в шок туристи, хотелиери и ресторантьори по Черноморието. През юли неприятностите продължиха. За причините и отговорностите е анализът на Ясен Бояджиев, излъчен по радио Дойче веле.


За да се избегнат евентуалните искове за обезщетение, събитията бяха определени като форсмажор. Тоест, обективни, непреодолими, непрогнозируеми, непредотвратими и независещи от замесените лица и институции обстоятелства.
Така вината и отговорността отидоха най-напред при влажния, ветровит и ерозиращ металите морски климат. После при неизвестни злосторници, по чиито неоткриваеми следи се впуснаха тайните служби. След това вината бе приписана на невижданите жеги, неразумното потребление, презастрояването.

Алчният чуждестранен частник

И накрая, както можеше да се очаква - на електроразпределителното дружество краен доставчик на ток до потребителите. Удобен "виновник", набеден още пролетта от премиера Бойко Борисов, че мами с инвестициите и надува цените, и заплашен с одържавяване. Обвиненията не се потвърдиха, но образът на алчния чуждестранен частник си остана.
Този път той се оказа виновен, че е спазвал задължението си по закон, като е пускал ток на безбройните нови хотели, покрили като природно бедствие брега с благословията на държавата. Тези обяснения разчитат на неосведомеността на публиката и пропускат някои съществени факти.

Премълчаването е злато!

Първо, всички проблеми възникнаха не в мрежата на електроразпределителното дружество, а единствено и само в тази част от пътя на тока, която е собственост и отговорност на държавната Национална електрическа компания, по-известна като НЕК.
След това - неблагоприятното стечение на обстоятелствата точно в този момент е може би случайно и непреодолимо, но отдавна е било прогнозируемо, зависещо от волята на замесените и затова - предотвратимо. Защото, както се оказа, електропроводите на НЕК в този, както вероятно и в много други райони на България, са на преклонна за подобни съоръжения възраст. Освен обаче, че са недопустимо остарели и амортизирани, те са и недостатъчни.

"Мегаавантюри", финансирани с измама

По думите на самия директор на компанията Красимир Първанов, „през последните години не е построен нито километър нова мрежа, инвестиционните разходи за ремонт и поддръжка на преносната мрежа са били насочвани към АЕЦ „Белене" и „Цанков камък"". „Къде са стотиците милиони, заделени за инвестиция в тази мрежа", реторично пита директорът. „Милионите са изтекли в мегаавантюрите ни", обяснява министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
За да е съвсем ясно, да го кажем и инак. Под формата на фиктивни разходи за поддръжка на мрежата тези милиони са били включени в цената на тока. Тоест, взети са от всички нас с измама, извършена по нареждане и с мълчаливото съгласие на държавата с цел да се финансират нейните „мегаавантюри".

„Както нашите клиенти, така и ние вече сме забравили тази грозна авария и гледаме напред. Нашите клиенти, обществото не ги интересува кой не си е свършил работата", успокоява ни с вярата си в бъдещето директорът на държавната компания.
За информация на досегашните и потенциалните бъдещи жертви на „грозни аварии", които все пак не са забравили и се интересуват, отговорността е на държавата, години наред подготвяла и програмирала неблагоприятните „форсмажорни" обстоятелства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5732 |16.07.2008 Омагьосаният кръг на курорта по морето . 7| 11891 |30.05.2008 „Може би граѓаните се изморени од политичарите, но треба да гласаат!” . 6| 10583 |16.07.2007 Българин да се наричам – по морето радост е за мене!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads