Реклама / Ads
6| 6824 |17.03.2021 ПОЛИТИКА

Николай Цонков: Премиерът вече не може да наложи нито една българска позиция в ЕС

.
Николай Цонков Източник: БСП
Очевидно премиерът Бойко Борисов не казва цялата истина за решенията, които са взети на европейско ниво и доколко са защитени българските интереси. Но най-големият проблем е, че премиерът вече не може да наложи нито една българска позиция в ЕС и да защитава българските интереси.
 

България е загубила европейския си авторитет и доверие, и европейските институции вече не го подкрепят. Това каза народният представител от „БСП за България“ Николай Цонков.

 

Той припомни, че по инициатива на премиера Борисов България се е включила в писмо на шест държави-членове на ЕС до Европейската комисия. В писмото се иска дебат по отношение начина и справедливото разпределение на ваксините между страните в Съюза.

 

По думите на Цонков тук възникват два важни въпроса.

 

„Първият е защо премиерът и правителството в България сега се сетиха за интересите и здравето на българските граждани след провала, който всички виждаме с доставките на ваксини и имунизацията на хората?“, попита народният представител от „БСП за България“.

 

„При внимателен преглед на диалога по темата между ЕК и шестте държави, в който и премиера Борисов се включи, става ясно, че има съществено разминаване в позициите им“, добави Николай Цонков.

 

„Къде е истината? Очевидно Бойко Борисов се присъедини към позицията на Австрия и другите европейски държави, за да оправдае провала си. Защо не го направи по-рано? Очевиден е фактът, че това е дилетантски опит да се отвлече вниманието на българските граждани“, заяви той.

 

„От отговора на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел разбираме, че с участието и на премиера Борисов е взето европейско решение за гъвкава политика, при която по-голям брой ваксини се насочва към държавите, в които има усложнена епидемична обстановка, въпреки че трябва да се разпределят спрямо числеността на населението“, обясни социалистът.

 

„Нека припомним, че винаги премиерът се е хвалил с тесните контакти, които има на най-високо европейско ниво“, допълни Цонков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 11389 |16.02.2021 Елена Йончева: Премиерът ще бъде викан в ЕП докато не стане ясно кой и как управлява България . 73| 14903 |15.11.2020 Николай Милчев: Външната министърка - кървавите кошули и цветните дрешки . 20| 5427 |11.11.2020 Вицепремиерът Дончев за президента: Има самоусещане за жив класик. ”Мутри, вън” не е знаме на прехода . 75| 55604 |14.09.2020 ”Der Spiegel ”: Премиерът на България е нарушил международните конвенции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads