Реклама / Ads
27| 5253 |20.12.2015 ПОЛИТИКА

Нинова: Само БСП е алтернатива на управлението

.
Корнелия Нинова
„Вотът на недоверие вече е необходим, защото се събра много обществена енергия срещу това управление – протести на майки, на хора от музеи и библиотеки, на МВР, срещу винетките и увеличението на таксите и данъците. Тя трябва да намери своя политически израз в най-висшия форум – парламента”.
 
Това заяви пред  БНТ зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя обясни, че левицата ще инициира разговори веднага след ваканцията през януари, като започне консултации с другите партии, които се определят като опозиция. По думите й важните теми за левицата са – социална политика, образование, здравеопазване и именно те ще бъдат обсъдени с депутатите от другите партии и заедно с тях ще се вземе решение. Нинова обясни , че вотът е важен и за да могат да се чуят аргументите на всички страни. „Важно е особено в момента, за да се разбере кой е управляващ и кой опозиция, кой кого представлява и за какво се бори,  с действия, а не на думи”, категорична бе тя.

 

Нинова обясни, че се говори: за финансова стабилност, а влизаме в нов дълг от 5 млрд; за икономическа стабилност, а в последните дни бизнесът е излязъл с констатация на БСК, че се чувства несигурен; за стабилност в доходите, но хората обедняват и са по улиците с протести.


„Нито една реформа на управляващите не се осъществи в правилната посока”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова. По думите й с образователната реформа  се взимат  до 30% от парите за държавните и общинските училища и се дават на частните. „Това обрича на затваряне малките държавни и общински училища в малките населени места, където няма частни училища, където да отидат децата и хората нямат пари да ги пратят в такива”, поясни Нинова. С пенсионната реформа според нея се вдига възрастта и стажът за пенсиониране- при невъзможност човек да ги натрупа в този сив сектор в икономиката, да работи 46 години без нито един ден прекъсване- което е абсурдно. Нинова подчерта, че здравната реформа и разделянето на основен и допълнителен пакет, оставят много хора извън възможността да имат достъп до здравеопазване.

 

„Нужна е съдебна реформа, но не е тя това, което се направиха управляващите. Времето го показа с гласуването. Наиграха се, сега е време да седнем и да свършим истинската работа – закона за съдебната власт, НПК и ГПК. Ние ще бъдем активна страна в диалога по тях”, категорична бе тя.

 

Корнелия Нинова заяви, че извън тези реформи са се случили и много други незабелязани неща, които стават ясни, когато се сравнят законите, внесени от управляващите и от опозицията. Тя обясни, че това сравнение показва няколко основни извода. Нинова поясни, че за управляващите става ясно, че приемат закони, които:  изтеглят все повече държавата от икономиката. Като пример тя посочи, че са закрили Агенцията по зърното и са прехвърлили зърнения баланс на областни структури и частни субекти. Със закона за приватизацията са отменили задължението на онези, които са си купили фирми и не са си изпълнили следприватизационните задължения. Като втори извод тя посочи, че се приемат закони в полза на големите и в ущърб на малките – закона за земеделските земи, за да се оставят земите в ръцете на големите арендатори. На трето място тя посочи, че предложените от мнозинството закони са лобистки, пример за което е даването на средства на частните училища от средствата за държавните.

 

„БСП предложи алтернатива, която залага точно на обратното”, заяви Нинова. По думите й държавата има място в икономиката като регулатор, поради което левицата е предложила и  закон за арендата, гарантиращ на обикновените хора, че като си дадат земята на арендатор, ще си получат задължително аренда, както и данъчните закони в полза на обикновения човек -  да се връща плоския данък на хората с минимални доходи, да се намали  ДДС за детските стоки. „Твърдението, че това е единственото възможно управление и няма алтернатива, не е вярно. Има такава и ние го показахме”, категорична бе Нинова и поясни, че тя се състои в държава и икономика, ориентирани към малкия и средния бизнес- оттам да дойдат добре разпределени приходи за здравеопазване, образование, социална сфера и борба с демографската криза. Тя подчерта, че миналата седмица не е имало 15 млн. за майките, а в същия ден правителството е раздало  300 млн. на министерствата за персонал, заплати и бонуси. „Що за политическа арогантност е това”, попита тя.

 

 „Да се обявяваш в опозиция и да си част от РБ, който подкрепя управлението и да имаш министър в правителството, е политическо безумие и шизофрения”, обясни Нинова. По думите й това явно е заразно, защото депутат от ГЕРБ е заявил по време на дебатите за здравната стратегия, че тя за нищо не става, но ще я подкрепи въпреки това. Според нея управляващото мнозинство е разкъсвано от борба кой да има повече властови позиции, което води до нестабилност, ежедневни пазарлъци и боричкане. Тя обясни, че е явно как става гласуването и в НС – прекъсва се гласуването по средата, за да излязат депутатите от мнозинството отвън да се разберат и да се върнат.


„Нестабилността на страната се отразява на бизнеса на икономиката, на хората, на предприемачеството. Затова изборите са необходими на България. Ние ще отидем на избори, когато и да са те”, заяви Корнелия Нинова. По думите й Конгресът на партията догодина трябва да отговори на въпросите – защо стигнахме до тук, какво правим оттук нататък, какво правим като идеи, кой ще ни подкрепи и последния въпрос ще е кой ще ги направи – избор на ръководство. „Ние можем и ще покажем, че сме единствената партия, която провежда политика в интерес на хората и ще продължим да генерираме такива идеи”, обясни тя. На въпрос, кой ще е кандидатът на БСП за президент, Нинова отговори, че кандидатури все още не са били обсъждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8819 |04.12.2015 Само във Фрог: Ясен Тодоров се гласи за политиката . 6| 6407 |27.11.2015 Нинова: Управляващите не могат да правят бюджети . 101| 15230 |17.11.2015 Само във ФРОГ! Тайни споразумения със САЩ въвличат България в чужди войни . 0| 6067 |14.07.2015 Стоилов: Банките са твърде важни, за да бъдат оставени само на банкерите и финансистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads