Реклама / Ads
17| 11625 |25.03.2018 ПОЛИТИКА

Оптимистът, песимистът, реалистът и циникът за срещата ЕС-Ердоган във Варна

.
На въпроса за очаквания от Варненската среща на 26.03.2018 г. с Ердоган, без да подценявам и коментирам фактора „Лагери на кандидат-европейци в Турция” и „приноса” на самата Турция по темата например с военните си действия в Сирия, бих запитал ответно: чии очаквания ?
 

А) Оптимистът (от ГЕРБ например) вероятно би отговорил за почти епохалната /едва ли не/ посредническа роля в „Тристранната среща в духа на Българското председателство” за установяване (възстановяване, реактивиране – зависи от стила, темперамента, характера на О.) на диалога между висши блюстители на ЕС и турския президент;


Б) Песимистът, че българският премиер би изпълнил ролята евент. на хотелиер-администратор + сервитьор, който настанява гостите на масата, обслужва ги по техен вкус и прищявки. Но не досажда на Гостите-Началници, че при тези заплатици и невнесени здравни осигуровки от работодателя живее на един бакшиш; жилището му има нужда от ремонт; или че изучава английски език за „да се вреди” като берач на ягоди и пр.


В) Реалистът, вместо да се извинява с етика, с тактика на преговори и изисквания на дипломатическия протокол, би констатирал, че „26 март е Денят на Тракия!", и  би „изстрелял” директно (biz bize):


а) Щом Гърция и Кипър поставят условия за реализация на срещата в Евсиноград или Варна, нима България не е подложена системно на публичните мегаскандални „масали” (при по-дипломатичен изказ: „изхвърляния”) на османидския самодържец относно „душевните граници на Турция“?


б) Да не би, след Иван Башев през 60-те години на м.в., България отново да е поставила забележимо в двустранен план въпроса за компенсации на „разорените”,по акад. Милетич (= подложени на разорителен геноцид), българи от Западна Тракия?


Г) Циникът би добавил, че щом премиерът на РБ си топли чорбицата банкенска на международна арена, защо изолираният в случая български президент пропуска да повдигне двата проблема поне медиално? Защото „отпорът на МВнР” по Ердогановите блянове и мокри сънища бе поредно анемично фърфоро-ломотене (= на бърборене).

Автор: д-р Огнян Гърков, с л.д.р. посланик, член на БДД

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9279 |23.03.2018 Лукарски: Има отказ от реформи от ГЕРБ, СДС не е в коалиция с Патриотите . 0| 8484 |23.03.2018 Доайенът на дипломацията ни Борис Цветков навърши 100 години . 6| 8461 |22.03.2018 Радан Кънев: Новият десен лидер трябва да е поне 10 г. по-млад от мен . 20| 13784 |22.03.2018 Цацаров мълчи за откраднатите 16 млрд ДДС, държи речи за ”зебрите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads