Реклама / Ads
17| 8497 |02.02.2022 ПОЛИТИКА

„El Pais“ публикува писмените отговори на САЩ и НАТО към Русия

.
Източник: „El Pais“
В отговор на руските оплаквания от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната, в писмения си отговор до Москва Вашингтон уверява, че присъствието на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа е ”ограничено, пропорционално и в съответствие с ангажиментите”, поети в рамките на Съвета НАТО-Русия.

Това съобщи испанският вестник „El Pais“, позовавайки се на изпратените от Вашингтон и Брюксел писмени отговори до Москва във връзка с изразените опасения по въпросите на сигурността.

 

На 26 януари 2022 г. САЩ и НАТО предадоха своите писмени отговори на руския проект за двустранен договор относно гаранциите по сигурността. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че според него американският документ "скоро ще изтече" в медиите и съдържанието му ще стане достояние "на широката общественост".

 

Според публикацията в „El Pais“, САЩ твърдят, че са се въздържали от разполагането на „значителни допълнителни бойни сили или ядрени оръжия“, както са обещали, и че американските войски сега са една четвърт от тези в края на Студената война. В писмото обаче се предупреждава, че по-нататъшно увеличаване на позициите на руските сили или агресия срещу Украйна "ще принуди САЩ и техните съюзници да засилят" отбранителното си разположение в Източна Европа.

 

НАТО също съчетава протегната ръка с предупреждение. От една страна, тя предлага на Москва пълно възстановяване на отношенията чрез отваряне на съответните посолства, затворени през октомври миналата година, и уверява, че "НАТО не търси конфронтация", но добавя, че не може да прави компромиси с принципите, на които се основава евроатлантическата сигурност, включително член 5 от Вашингтонския договор, според който "нападение срещу един съюзник ще се счита за нападение срещу всички“. „Ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим и предпазим нашите съюзници, и няма да компрометираме способността си да го направим", се казва в предупреждението.

 

Подобно на отговора на САЩ, отговорът на НАТО предлага серия от мерки за изграждане на доверие, включително предложението на Русия за създаване на гражданска гореща линия за спешни контакти, както и пълноценно използване на военните канали за комуникация с цел насърчаване на предвидимостта и прозрачността и намаляване на рисковете. Докато документът на Вашингтон обвинява Русия, че провежда мащабни военни учения без предупреждение, НАТО предлага да се намали прагът на силите, над който трябва да се уведомява за ученията. Северноатлантическият алианс предлага също така консултации за предотвратяване на инциденти във въздуха и в морето, докато Вашингтон осъжда опасните маневри на руски изтребители над съюзнически кораби в международни води или нарушаването на свободата на корабоплаване в Черно море или Азовско море, североизточно от Крим.

 

Алиансът призовава Русия да възобнови изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, като се присъедини отново към консултативната група и предостави подробна информация за своите войски, както се изисква от договора.

 

Притесненията на НАТО не се ограничават само до конвенционалната война. Алиансът предлага на Москва да „насърчава свободното, отворено, мирно и сигурно киберпространство“ чрез консултации за „намаляване на заплахите в киберпространството“, чрез поемане на международни правни задължения и доброволни протоколи за отговорно поведение в киберпространството, „както и чрез въздържане на всички държави от злонамерени кибердействия“. Това не е риторично искане: в разгара на ескалиращото военно напрежение Украйна стана жертва на кибератаки, които се приписват на Русия.

 

НАТО предлага също така да се консултира с Москва за намаляване на заплахите за космическите системи чрез насърчаване на отговорно поведение в космоса. По-специално, тя призовава Русия да се въздържа от тестове за унищожаване на спътници в космоса, "които създават голямо количество космически отпадъци". Тези въпроси ще бъдат разгледани на поредица от тематични срещи, след като Съветът НАТО-Русия се събра на 12 януари за първи път от почти две години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4343 |04.04.2021 БСП: Публикуваните данни са фалшиви, не им вярвайте. Излезте и гласувайте . 9| 6437 |17.04.2017 Герджиков публикува ревизията на властта в края на месеца . 52| 10383 |11.04.2010 В. Сидеров: Кой позволи на в. "Галерия" да публикува секретна информация?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads