Реклама / Ads
1| 7377 |16.03.2018 ПОЛИТИКА

Пет десни партии призоваха депутатите да не приемат промените в НК

.
Източник: БГНЕС
Прокуратурата получава неограничена възможност за намеса в стопанския оборот и за груба репресия на бизнеса с промените с промените в Наказателния кодекс. Това е позицията на пет десни партии - ПП ”Демократи за силна България”, ПП ”Движение Да България”, ПП ”Зелените”, ПП ”ДЕОС” и ПП ” БЗНС”.
Промените бяха приети на първо четене от Комисията по правни въпроси на 44-то Народно събрание. Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс е внесен от Министерския съвет, беше гласуван на 14 март 2018 г.

"За пореден път, законотворците създадоха предпоставки за произвол на властимащите, вместо да изработят правни норми, които да уреждат адекватно и устойчиво реални проблеми в обществените отношения. Казано по друг начин - предвижданите промени, тяхната философия, ще доведат до риск с предвидими последици - търговските отношения да попаднат в "черната дупка" на българското правораздаване, каквато е нереформираната прокуратура", пишат в позицията си от партиите.

Десните партии припомнят мотивите към Законопроекта, според които целта е: "изменения, свързани със законодателната рамка за така наречените "корупционни престъпления". Според тях се създават предпоставки наказателноправните норми да се прилагат симетрично както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор.

Според политиците с промените в НК всяко всяко неизпълнено договорно задължение може да бъде третирано като престъпление.

"Това води до недопустима намеса на държавата в гражданския и търговския оборот. Заличава се границата между наказателна отговорност и гражданскоправната, административната и дисцпилинарната отговорност. Предвижда се недопустимо смесване на стандартите за правна уредба на дейността на частния и на публичния сектор", предупреждават от ПП "Демократи за силна България", ПП "Движение Да България", ПП "Зелените", ПП "ДЕОС" и ПП " БЗНС".

Според тях, вносителите се опитват да се оправдаят с Анализа на европейски прокурори за структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България от края на 2016 г. Никоя препоръка не може да бъде тълкувана и използвана като повод за погазване на основни свободи в нарушение на Хартата на основните права на Европейския съюз.

Част от цивилизационен избор на България е развиването на икономика, установена на свободната инциатива. Този избор е защитен от Констутицията и от Хартата на основните права на Европейския съюз, припомнят десните партии.

Те настояват националното законодателство да гарантира спокойното упражняване на свободата на договаряне, а не да създава страх от наказателна репресия при всяка сделка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11566 |09.12.2017 Десните: Борисов и Цацаров се прикриват един друг, има явна злоупотреба с личния ни живот . 7| 6496 |07.11.2017 Светльо Витков: ”Требва да се нашокат репите“ на десните лидери . 8| 10425 |29.10.2017 ”Да, България“ търси разширение на формата на петте партии, създава ”МлаДА България” . 4| 6672 |19.10.2017 Корнелия Нинова с писмо до лидерите на партиите в парламента за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads