Реклама / Ads
0| 7223 |13.03.2007 ПОЛИТИКА

Политическият инат

.
Поставена редом с останалите новоприсъединили се, България продължава да изглежда като част от друга политическа реалност. По-лошото е, че управляващите продължават да се държат така, сякаш случващото се не се отнася до тях. Проблемът е в това, че симулирането на реформи и демонстративната самоувереност биваха приемани снизходително, докато водехме преговори и обещавахме. Днес, когато вече сме час

Управляващото мнозинство все по-често ще се държи като рак на бързей

ст.н.с., д-р Антоний Гълъбов, социолог

Политическият инат е противоположен по посока и сходен като резултат на магарешкия. Разликата е съществена, макар и често пренебрегвана. Магарето спира на мост, защото усеща, че под него е кухо, че отдолу няма нищо и отказва да продължи, водено от примитивен, но напълно разбираем страх. Политикът предпочита да продължи, дори и когато мостът вече се клати. Все пак, магарето поне си прави труда да привлече вниманието на околните с нежеланието си да продължи. Сходството е в това, че и магарето, и некадърният политик нямат никаква идея накъде вървят.
Инатът често бива смесван с упоритостта. В политиката понякога разликата между тях бива подменена, но упорито могат да се преследват само ясни цели, докато инатът е страх от това мостът да не те повлече със себе си. Българският политически живот е изпълнен с примери на инат и почти лишен от упоритост и мъжество при отстояването на непопулярни тези.
Управляващото мнозинство все по-често се държи като рак на бързей. През изминалите малко повече от седемдесет дни, след приемането на страната ни за пълноправен член на Европейския съюз, натискът за реформи се увеличава, както и разбирането за това колко далече сме от онова ниво на предвидимост и устойчивост, с което винаги сме свързвали европейската политическа реалност. Седмици преди поредния, но извънреден мониторингов доклад за България, управляващите предпочитат да се движат като керван през минно поле. Лошото е в това, че някога през минните полета са пускали магарета, разчитайки на техния инстинкт, а не на ината им.
Броят на темите и проблемите, които биха могли да взривят прекалено крехкото равновесие на висящия мост, наречен тройна коалиция, се увеличава. Независимо от помпозните отчети, по които работи огромна част от българската администрация, всички разбират, че докладът ще бъде резултат по-скоро на политическо решение, отколкото на реална оценка за състоянието на страната ни. Поставена редом с останалите новоприсъединили се, България продължава да изглежда като част от друга политическа реалност. По-лошото е, че управляващите продължават да се държат така, сякаш случващото не се отнася до тях. Проблемът е в това, че симулирането на реформи и демонстративната самоувереност биваха приемани снизходително, докато водехме преговори и обещавахме. Днес, когато вече сме част от един съюз, който все по-трудно постига съгласие при разпределението на ресурсите и отговорностите си, хитруването на дребно и политическият инат не помагат на никого.
Инатливото повтаряне, че в здравеопазването няма криза, а само проблеми, които се решават последователно, задълбочава кризата и заплашва да я превърне в катастрофа. Откровената и драстична ситуация на конфликт на интереси, в която пребивава огромна част от актуалният политически елит, деградира общественото доверие в институциите. Същият политически инат превърна сериозните проблеми, свързани с Програма САПАРД в откровен политически фарс. Проблемите на земеделието и околната среда влизат във все по-явен конфликт с необуздани, агресивни и политически протежирани интереси. Заинатяването по отношение на реакторите в АЕЦ “Козлодуй”, което прикрива маневрите около АЕЦ “Белене”, всъщност компрометира окончателно българския интерес. Опитите да не се обръща внимание на проблемите, свързани с равнището на пенсиите и състоянието на осигурителната система, задълбочават недоверието в институциите и разширяват обхвата на сивата икономика. Настояването, че в борбата срещу престъпността и корупцията се постигат видими резултати, задълбочава усещането за неадекватност и безпомощност. Въпреки всички усилия за подмяна на реалността, само политическият инат продължава да подкрепя тезата, че проблемите в съдебната система могат да бъдат решени без да бъдат преустановени всички опити за политическа протекция и търговия с влияние. А полетата, в които инатът подменя упоритостта за установяване на справедлив ред, стесняват още повече публичното пространство за изява на гражданския интерес.
Политическият инат, за разлика от магарешкия, разчита на страха на другите. Управляващото мнозинство спекулира със страха и съпротивата срещу реформи. Този баланс между недоверие, страх и инат ще може да бъде поддържан, докато преобладаващата част от българското общество продължава да живее с наивната представа, че всеки поединично може да оцелее, колкото и да се влошава общата среда. Именно тази нагласа стои в основата на комплекса за провинциализъм и национална малоценност, които подменят упоритостта и достойнството, които са ни необходими, за да постигаме целите си. Инатът на парламентарното мнозинство не би имал толкова тежки последствия, ако сред по-голямата част от българското общество не съществуваше страх и съпротива срещу установяването на общи правила и равенство пред закона. Всяка линия на солидарност в отстояването на индивидуални и групови интереси, ограничава обхвата и разрушителния потенциал на политическия инат. Но преди всичко е важно тоягата и морковът да не зависят от ината на онзи, за когото са предназначени.
Казват, че част от железопътните линии у нас са трасирани с магарета, защото те избирали най-прекия път. Лошото е в това, че пътната карта на България към собственото й достойно европейско бъдеще беше трасирана от политическия инат на случайно попаднали във властта хора. Затова все по-често ни се налага да заобикаляме реката вместо да преминем по моста. Поне докато не се научим правилно да използваме тоягата и моркова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3470 |01.12.2022 Социологът Добромир Живков: Все повече се връщаме 100 години назад към ”Бай Ганьо прави избори” . 3| 3325 |30.11.2022 Андрей Гюров посочи, че следващият кабинет ще има проблеми с този бюджет . 16| 3485 |30.11.2022 Секретно от Кремъл: 55% от руснаците са за преговори с Украйна, само 25% са за продължаване на войната . 3| 4715 |30.11.2022 Нинова: Радев заложи капан, скочихте в него с двата крака и той щракна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads