Реклама / Ads
2| 9041 |04.05.2007 ПОЛИТИКА

Портрет на следствието с примка на шията или защо няма надежда

.
Екип на "Фрогнюз"На който това заглавие му се струва пресилено и претенциозно, нека си направи труда да прочете написаното по-доли. Сигурни сме, че към края, ще иска да си сложи примка или да я сложи на някой друг и сам да ритне столчето. Сами преценете. Ако ви е трудно, на петъчната маса с приятели може да му дръпнете едно яко псуване.
 
Темата на този анализ, както вече сте разбрали, е следствието. Поводът за това, са избухналите скандали в тази важна за държавата и обществото служба.
Шефът на следствието Ангел Александров нажежи обстановката до градуси, които могат да стопят и кремиковска стомана. Има вече участници в събития с изгаряния от първа, втора, трета и повече степени. Няма съмо съобщение за жертви, но и това ще стане, ако имаме търпение да изчакаме развитието на събитията.
Трябва да му се признае на Александров умението да създава обществен трилър и да прикове вниманието на всички в него. В сегашният сюжет той успя да навърже свои колежки, прокуратурата, зам.-министърка, министър и дежурните герои - политиците. Президентът Първанов, неуспокоил се още от скандалите за клането в Батак, твърде неясно изрече нещо в стил „не е моя работа да коментирам”. Негова е, негова е, но не знае какво да каже, защото може да засегне не когото трябва. Така изглежда от страни. А може да е някаква тактика и стратегия, дето ние не ги разбираме тези неща.
Та Ангел Александров обвини колежките си Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева в нерегламентирани връзки със зам.-министърката на икономиката Корнелия Нинова. Освен това двете, с помощта на третата изнасяли тайни по делото срещу Вальо Топлото и ги предавали на собственика на фирма „Фронтиер” – Красимир Георгиев, който пък бил свързан с министър Румен Овчаров, който пък бил заплашвал Александров с физическа разправа, освен това му казал, че контролира държавата, но Александров не се вързал и натиснал следователките заради партийни поръчки покрай „Булгартабак” и държавния резерв, през това време някакви злосторници откраднал коли на зам.-минисърката и на една от следователките, Александров отрича да е поръчвал чак такива работи, още повече, че е човек на Доган, но пък главния поркурор силно се разтревожи от случващото се... Както се казва: последния да затвори вратата. Изглежда много объркано и доста страшно. Веско Топалов да си, пак не можеш да запомниш цялата партия.
След дните на нападки и взаимни обвинения, е редно да се зададем въпроса, какво всъщност става в следствието – само открехнаха вратата и ни заля помия с дебита на водопада Виктория. Тия от „Софийска вода” няма да разберат това сравнение, но те са специалисти по вдигане на цените, та ги разбираме. Спокойно, няма да пишем за вас, макар че вие трябва да пишете и то много, точно в това следствие, за което говорим сега. Но това е друга тема.
Екип на „Фрогнюз”, верен на своите читатели, които искат истината, дори и да боли, направи проучване на тема: „Що е следствие и има ли то почва у нас”. Помагаха ни хора работещи и работили в тази служба, както и такива, имали си работа, по стечение на обстоятелствата с НСлС. Без тях нямаше да се справим, определено.
След дълги часове разговори и уговорки ето какво се получи накрая.
Следователката Зоя Иванова, по времето, когато шеф на следствието бил Бойко Рашков, е изпратена да оправи батаците в 1-а районна следствена служба в столицата. Говори се, че там тя заварила камари незапочнати и незавършени дела. Батакът (идва от Батак, ама смисълът е неразбория, хаос, нещо такова) бил пълен. След като се справила с поставената задача Иванова била назначена за шеф на Стопанския отдел в Националното следствие. Там заварила и Ангел Александров. Двамата се сприятелили. Бойко Рашков и Александров обаче си мерили сабите по всякакъв повод. Причината била проста: и двамата работели по дела срещу известни банкери и фалирали банки. Различните интереси на „клиентите” им очевидно са ги изправяли един срещу друг. Дали това е бил теоретичен, принципен или някакъв друг спор – решавайте сами. Знайно е, че след един такъв скандал Александров излязъл в болнични.
Времената обаче се променили. Рашков става депутат от листата на БСП, а Ангел Александров яхва следствието като бял кон от квотата на ДПС.
Татяна Шарланджиева вече била зам.-шеф на Столичното следствие на ул. „Развигор”. Когато я преместили в Националното следствие тя бързо се вписала приятелския кръг на Александров. Затова няма нищо чудно, че именно на нея е поверено делото срещу шефа на „Топлофикация” – София – Валентин Димитров.
И точно тук има нещо, което убягва от общественото зорко око. Става дума, че Александров напада нея и пряката й началничка Иванова, че заради тях делото отива по дяволите, но не обелва и дума, че по същото дело работят още следователката Пламена Цекова и следователят Иван Тороманов. Те също умно си траят, виждайки в какви политико-икономически бури са попаднали колегите им. Няма какво да се питаме дали не са знаели какво става в разследването и защо не са казали на Александров. Знаели са прекрасно всичко, но са изчислили, че в дадената ситуация мълчанието е по-ценно и от златото, ако разбирате намека. Освен това Цекова била в топла връзка с Александров още от времето, когато двамата разследвали банкови далавери и източване на ДДС. За Тороманов пък колегите му казват, че за началника е готов да влезе в огъня и дори по-сложни неща, да прощават децата. Може и да са злословили, но така казаха.
Откакто е шеф на НСлС Александров докарал в следствието доста свои хора. По-голямата част от тях, твърдят следоваетли, са кадри на Школата в Симеоново, която вече има по-демократичното име Академия. На шефско място в Столичното следствие се оказва Сергей Стойчев, докаран направо от Добрич. Човекът преди това дори напускал следствието, пробвал други занимания, между които и пиколо в хотел. Може да е бил на прикритие, но не открихме данни, които да потвърдят това съмнение...
Стопанският отдел пък поел Йордан Стоев, също привикан от запаса.
След него се появил и Наско Атанасов.
През това време Татяна Шарланджиева вече е фаворит на Александров за шеф на Столичното следствие. Работата обаче объркал скандалния радиожурналист Боби Цанков, който се изцепил, че му е поискала пари, за да го отърве от лайната, в които бил се цопнал. Питахме нейни колеги дали това би могло да е вярно или е трик на лукавия Боби. В отговора си те използваха „би могло”. Те си знаят... Ние само преразказваме някакъв слух.
Продължаваме с назначенията. Директно от Сливен пък „долетяла” Надежда Колева. Много умна, много надеждна, много, много, както се изразил тогава самият Александров. Зависта на колегите веднага родила две версии за назначаването й. Първата ни съобщава, че бащата на младата Колева е областен координатор на ДПС за Сливен. Втората е по-пикантна и свързва Надежда и Ангел в любовна тръпка. Питахме техни колеги дали не пресилват нещата, а те ни отвърнаха троснато: и апартамент в „Младост” и даде. Страшни са тия следователи – за всяко нещо си имат готов отговор...
Като споменахме за раздаване на държавни жилища, редно е да споменем и назначения от Александров сегашен директор на Столичното следствие Петко Петков. Той също получил голям апартамент. В него заживял на семейни начала с Анита Михайлова, която пък е член на ВСС от квотата на ДПС. Да се чуди човек какви съвпадения предлага палитрата на живота. То си плачи за отделна тема, но сега няма време за отклонения. Някой друг път...
От запаса в следствието бил привикан и стария изпитан кадър Петър Гордеев.
След него бил назначен Петър Петров, известен сред колегите си с прякора Пепи Еврото. Даваме ви домашно да помислите защо. Знаем, че е много трудно, но то на лесни задачи всеки налита, като на малките сметки. След него дощъл и Светослав Василев. Той пък се оказал кум на дъщерята на Александров. Пак съвпадение, което само доказва правилото за палитрата и живота.
Тук искаме да приковем вашето внимание: според запознати, в момента при Светослав Василев има дело, по което има и жалба, но не му се дава ход. Някои хора твърдят, че в него бил замесен близък на Александров. Наблюдаващ прокурор е М.М. Толкова само ни казаха, толкова ви предаваме. Някои непредпазливи колеги попитали веднъж-дваж, какво става с делото, но бързо били поставени на място и останалите си взели бележка.
Върхът на сладоледа обаче било назначаването на станалия известен с какво ли не Делян Пеевски, син на бившата шефка на Тотото Ирена Кръстева. „Маминото синче”, както го наричали мнозина, след като минал през ВСС и станал следовател, получил на разположение не един, а два му кабинета – „Развигор” и „Майор Векилски”. Момъкът не е бил забелязан през годината си като следовател са е стъпвал в тях. Твърди се също, че не му е било възложено и нито едно дело. И слава богу, казваме ние. За самото му дипломиране в Югозападния университет също се разказват вицове и легенди. В една от тях става дума за това, че никой от ВУЗ-а не помнел младежът да е стъпвал там. Това обаче сигурно е преувеличено, защото поне е отишъл да си вземе дипломата, нали? Освен ако не са му я донесли в София... Не, не, в български ВУЗ това е невъзможно!

Такива неща ни разказаха запознати хора за следствието. Дали са преувеличени всеки може да прецени. Задавахме още много въпроси на нашите събеседници. Съгласиха се да отговорят, само ако запазим тяхната анонимност. „Иначе лошо ни се пише”, бяха категорични те. Спазваме обещанието си, но ще ви предложим част от питанията и получените отговори под формата на интервю.

ФН”: Какво означава изразът „този е на заплата”?
Отговор: Че получава пари от сенчести групировки.
„ФН”: Има ли такива хора в следствието?
Отговор: Има немалко. През годините всички силови групировки си имаха свои хора в следствието и в прокуратурата, на които плащат „заплати”. В провинцията не е точно така. Но в София случаите са много, вътре всички знаят за това.
„ФН”: Казвате през минали години, а сега има ли подобно нещо?
Отговор: Да, има. Плащат различни хора, някои от тях са много известни имена.
„ФН”: Докъде се простира това явление?
Отговор: На всички нива. Най-много се плаща на шефовете. Те са участници в цели схеми.
„ФН”: Никога ли не се е повдигал този въпрос?
Отговор: Пред кого? Нека се провери имущественото състояние на Александров, на други като него. На един главен прокурор банкер му купи апартамент. На други прокурори и някои следователи са купени къщи, коли, но всичко се обяснява с взети кредити. На кого да разкажеш всичко това? На Александров или на главния прокурор? Ставате смешни...
„ФН”: Това не е ли корупция от най-чист вид?
Отговор: Да, корупция в най-мръсен вид. Пликовете с пари са всекидневие. Хиляди дела са забатачени неслучайно.
„ФН”: Всички следователи ли участват?
Отговор: Не, не участват всички. Но не разполагат с никакви механизми да ограничат или поне да съобщят какво става вътре. Хората се страхуват и има защо.
ФН”: Толкова ли е страшно?
Отговор: Ако напишете тези неща, ще видите...
„ФН”: За митниците се говореше, че са се носели куфарчета с пари. Това отнася ли се и за следствието?
Отговор: Да, същото е. Може да е по-малък потока, но куфарчета са носени. По делата може всеки да се ориентира.
„ФН”: Прокуратурата не се ли намесва, не се ли разследва?
Отговор: Точно пък прокуратурата... Там нещата са още по-зле. Доста следователи станаха прокурори. Знаят се нещата.
ФН”: Но главният прокурор Борис Велчев вече повече от година се опитва да промени нещата?
Отговор: Само медийни изяви... Съвсем други са нещата вътре. Схемите, игрите, участниците в тях са недосегаеми. Има хора, които диктуват какво да стане. Обаждат се и казват да отиваме на обиск, на арст, без да се обяснява защо, какво се търси и пр. Обаждат се от прокуратурата, разпореждат и затварят телефона преди си попитал нещо. Това е техният стил. Нека кажат кое важно дело са спечелили и в какви имоти живеят. Не се ли вижда...
„ФН”: Не е ли много страшно това, което казвате?
Отговор: По-страшно е. Става дума за добре организирана мрежа, за защита на интереси, за отстраняване на едни и наместване на други, за планиран рекет и изнудване. Машината работи като часовник. Който се обади го смилат на кайма. Сега се скараха пак за пари. Настъпиха се по мазолите големи играчи. Александров може да падне жертва, за да се прикрият големите играчи. Ще гръмнат като бушони още един-двама следователи и някой маловажен прокурор. И до тук! Никой няма да бръкне в тази яма – тя е бездънна, мръсна и опасна.
ФН”: Европа няма ли да ни застави да решим този проблем?
Отговор: Как? Не става дума да се уволнят няколко човека. Става дума за организирана система, за заобикаляне на закона. Какъв ти закон...
„ФН”: Поне за двайсет и няколкогодишния Делян Пеевски не сте ли могли да се възпротивите? Неговото назначаване не ви ли обижда?
Отговор: Вас не ви ли обижда?! То обижда всички, но на кой му пука? Правителството е взело това решение за това безобразие. Ние не го броим за никакъв. Майка му знае колко пари струва назначаването му и издигането му, да му се радва. Разбрали са се по върховете, нас никой не ни е питал. ВСС гласува за толкова деца на свои колеги – те са най-големите гении. Нашите деца са простаци и неуки, нали? Това не се ли вижда? Между юристите има лаф, че и лайно да сложиш в плик, все едно е някакво предложение, ВСС ще го приеме.
„ФН”: Чак пък толкова...
Отговор: Ако искате вярвайте, ваша работа.
„ФН”: Нали се провежда реформа, ЕС ни наблюдава?
Отговор: Наивни ли сте или се правите на такива?!
„ФН”: Медиите пишат друго...
Отговор: Част от медиите са част от цялата схема. Казвали сме на ваши колеги много неща, но не са излизали. Казват ни след това: „Няма как”.
„ФН”: Няма ли изход?
Отговор: Няма. Засега няма...

Знаем, че засегнатите ще ни обвинят, че публикуваме анонимни обвинения, недоказани версии, твърденията на хора, които си крият имената. Може да ни обвинят, че сме съчинили сами всичко това. Даваме си сметка за това. Но си даваме сметка също, че читателят е интелигентен, познава нравите в страната. Той може да прецени и да отсее плявата от зърното. Не сме прокуратура и съд, за да изграждаме обвинения и да ги доказваме. Ние сме посредници, които предават на обществото това, което са научили. Ако не ни вярват читателите, ще загинем, няма да издържим на конкуренцията. Медийният пазар у нас също има свои големи особености. Те приличат по някои белези на казаното за следствието. На нас ни се иска хората да вярват на медиите, да вярват на следствието, на съда, на прокуратурата, на политиците... В момента обаче е трудно да се случи това. Случващото се в следствието е демотивиращо за мнозина. То олицитворява част от държавата, а излиза, че там се вършат неща, за които законът предвижда сурови наказания. Но кой да прилага закона, щом куфарчета и пликове определят правораздаването в много случаи?
Излиза, че чакаме Годо, който никога няма да дойде.
Какво е решението? Революция? Военен преврат? Не сме майстори в този занаят. Не ни бива и в националните протести. До референдум не ни допускат. Остават ни изборите. Досега и на тях сме за чиста двойка. Ега ти тъпата ситуация...
Добре че е пролет. Някои ще отидат през лятото на море и ще забравят. Други ще заминат за чужбина и също ще забравят – да се върнат. Трети няма да забравят, но от тях нищо не зависи...
По време на Втората световна война четирима франски военни пътували в бронирана машина по тесен планински път. След един завой, о, ужас, те се оказали очи в очи с германска танкова колона. Страх сковал четиримата „петли”. След миг обаче командирът изревал кратка команда и всички се впуснали като обезумели да местят машината с осемте си ръце. И успели. Обърнали четиритонната кола! Подвиг ли е това? Едва ли. Оцеляване е по-точното определение.
Пред подобна дилема е днес обществото ни. Срещу ни са танковете на олигархията, на корупцията, на лъжата и демагогията – една чудовищна планина от ланци и бели якички.
Въпросът е кой на кого ще надене примката.
Знаем отговора, но няма да ви го казваме, защото и вие го знаете.
По-кофти е и от това, което става в следствието, нали?
Сори...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3461 |01.12.2022 Социологът Добромир Живков: Все повече се връщаме 100 години назад към ”Бай Ганьо прави избори” . 3| 3316 |30.11.2022 Андрей Гюров посочи, че следващият кабинет ще има проблеми с този бюджет . 16| 3483 |30.11.2022 Секретно от Кремъл: 55% от руснаците са за преговори с Украйна, само 25% са за продължаване на войната . 3| 4713 |30.11.2022 Нинова: Радев заложи капан, скочихте в него с двата крака и той щракна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads