Реклама / Ads
9| 7995 |13.04.2018 ПОЛИТИКА

Посланик Макаров: Скрипал биха били мъртви, ако Русия стоеше зад това

.
Анатолий Макаров
„За посещението на Путин в България трябва да дочакаме да завърши кризисната ситуация, още повече, че в Сирия се намират много наши военни“. Това каза н. пр. Анатолий Макаров.
Попитан кога президентът Владимир Путин ще дойде в България, н. пр. Анатолий Макаров отговори: „Трябва да дочакаме, когато се завърши кризисната ситуация. Още повече, че на територията на Сирия се намират много наши военни. Ние не веднъж казахме, че сме загрижени от развитието на ситуацията. При нанасяне на ударите срещу Дамаск, срещу нашите военни, ще вземем съответни мерки“. Във връзка с решението на България да не експулсира руските посланици заради „Скрипал“, Макаров коментира:

„В дипломацията има принцип на взаимността или реципрочност. В съответствие с този принцип, ако един посланик е отзован от една страна, другият от другата страна също се отзовава. Това означава понижаване на нивото на дипломатическите отношения според Конвенцията за дипломатическите отношения от 1961 г. Същото засяга и дипломатите. Ако една страна експулсира пет дипломати, другата прави същото за пет дипломати. По такива принципи живеем и такъв е дипломатическия живот. Така че наистина, когато чух, че Тереза Мей е предложила да бъдат изгонени дипломати от всички европейски страни, това ме учуди. Възникваше въпросът с какво основание се прави това? Щом тя действа въз основа на така нареченото „много вероятно“ и щом изискванията на презумпцията на невинността вече не съществува, това е друга история“, заяви още Анатолий Макаров пред "Фокус".

Според него щом тази солидарност е реализирана чрез извиване на ръцете на съюзниците, то това не е тя, която биха искали партньорите на Великобритания.

„Правителството на България е било подложено на същия натиск, на който са подложени и другите правителства. Знам това, но в случая България зае наистина претеглена позиция и Бойко Борисов прояви своята политическа мъдрост. Той е подал сигнал отначало да бъдат разбрани мотивите и изобщо какво се случва“, каза Макаров. Той посочи, че Русия оценява високо позицията на България като добре претеглена и конструктивна. По думите му страната уважава руско-българските отношения и историята ни.

Според него, семейство Скрипал биха били мъртви, ако Русия е използвала наистина отровното вещество. „Ние не искахме това и въобще смятаме това за един терористичен акт срещу гражданите на Русия, защото този г-н Скрипал има руско и британско гражданство, а неговата дъщеря е чиста гражданка на Русия“, заяви Макаров и обърна внимание, че Русия също е искала да участва в разследването, но е получила отказ. „На фона на това, че Русия е обвинявана в използвала това бойно, отровно вещество във Великобритания се създава другата ситуация, че Русия би могла да си позволи всичко, което си пожелае. Нас сега ни обвиняват в използването на химическото вещество вече в Сирия“, заяви Макаров.

Той обърна внимание, че Русия още през март е говорила, че се подготвя провокация в Сирия, но никой не ги е чул.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9051 |28.03.2018 Мартин Табаков за Фрог: Борисов привиква посланика от Русия заради Брюксел . 2| 8123 |26.03.2018 Бивш посланик в Турция: Ердоган маркира територии . 3| 5990 |08.12.2017 Захариева привика турския посланик заради изцепката на Ердоган . 1| 6901 |26.10.2017 Турция с нов посланик в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads