Реклама / Ads
2| 5021 |10.11.2020 ПОЛИТИКА

Позиция на Републиканци за България относно старта на преговорите на РСМ с ЕС

.
Зоран Заев, премиер на Република Северна Македония Източник: БГНЕС
В последните месеци сме свидетели на задълбочаващи се проблеми между България и нашия съсед и партньор в НАТО - Република Северна Македония, свързани с подписаният през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Официални представители на правителството у нас – вицепремиерът Каракачанов и външният министър и вицепремиер Захариева публично заявиха, че България няма да одобри преговорната рамка между РСМ и ЕС, както и първата междуправителствена конференция.
 

Ние от ПП „Републиканци за България” смятаме, че налагането на вето за стартирането на преговорите на предстоящия Европейски съвет ще бъде стратегически неправилно, със сериозни и дългосрочни последици – а именно:

 

• Блокирането на Република Северна Македония застрашава да разруши взаимоотношенията между двете приятелски страни и народи;

 

• Темата Западни Балкани и Разширяване бе един от успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 и сега на практика България от „адвокат“ и основен партньор на Република Северна Македония и Албания става противник и застава в лагера на страните противници на разширяването. Историческият пробив, на нашата страна, с връщането на темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде загубен и България ще изгуби основната си силна тема в дебатите на ЕС. Подобна крайна мярка като ветото е необичайна за взаимоотношенията и рискува да постави България в изолация сред мнозинството страни-членки на ЕС;

 

• Сегашният консенсус в ЕС, по време на Председателството на Германия на Съвета на ЕС, по отношение на разширяването е исторически и ако бъде загубен този момент, предвид настоящите кризи с коронавируса и очакваната последваща икономическа криза, процесът може да бъде отложен за неизвестен и дълъг период, което ще донесе нестабилност за целия регион и последващи го политически сътресения;

 

• Вето срещу Република Северна Македония в случая автоматично означава и незапочване на преговори с Република Албания, което ще повлияе негативно на традиционно добрите отношения с Албания. Само преди три години парламентът на Албания гласува Закона за защита на малцинствата, в който за първи път се признава съществуването на българско малцинство там.

 

В тази връзка и с цел позитивно решаване на сегашната ситуация предлагаме създаване на Механизъм за наблюдение (Пътна карта) за напредъка по договора със заложени срокове и ясни критерии. Такъв механизъм би спомогнал за по-доброто и практическо прилагане на договора за приятелство и добросъседство, а също така е подкрепен и от БККС – организацията на македонските българи в РСМ.

 

Смятаме, че сегашният акт на вето по същество оспорва предложения от българската страна Договор от 2017 г.  и прехвърля върху РСМ отговорността за липсата на ясно разписани в договора срокове и процедури. Този факт е неразбираем за политиците и обществото в РСМ и създава негативен образ на България там.

 

Вето за започване на преговори би довело до политическа криза и евентуално до падане на реформисткото правителство на премиера Заев, което подписа Договора за приятелство и добросъседство и демонстрира положителна нагласа за решаване на натрупаните над 70 години проблеми.

 

ПП „Републиканци за България“ изразява своите притеснения от непълното прилагане и забавяния по т.н. "Илинденски" Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

 

Призоваваме правителството на Република Северна Македония за по-активни и видими действия и резултати, в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия и активно изграждане на свързваща инфраструктура. Смятаме, че историческата тема и дебатът трябва да бъдат пренесени вътре в самата Република Северна Македония – това не е междудържавен спор, а несъстоял се до сега дебат в македонското общество.

 

Тук е мястото да отбележим, че Република България все още няма цялостна и дългосрочна стратегия и визия по отношение на РСМ и Западните Балкани и заявяваме своето желание за включване с експерти в подобен национален дебат.

 

В заключение бихме искали да подчертаем, че преговорният процес с Република Северна Македония ще бъде дълъг и именнно това е времето, в което България може да постигне истински и траен успех в добросъседството и приятелството с нашите съседи и съюзници. Проблемите между двете страни са решими с интелигентен и балансиран подход и търсене на трайни решения по спорните въпроси. Призоваваме за активни действия и държавнически, и европейски подход от страна на двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев, защото изцяло в техните правомощия е разрешаването на настъпилата криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5123 |10.11.2020 ПП ”Републиканци за България”: 10 ноември поставя началото на Прехода . 3| 4543 |10.11.2020 Симпатизантите на Републиканци за България са тези, които очакват промяна . 15| 5218 |08.11.2020 ПП „Републиканци за България“: С избора на Байдън Европа и САЩ ще имат силно трансатлантическото сътрудничество . 8| 6275 |06.11.2020 ПП „Републиканци за България“: 7 идеи за справяне с коронакризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads