Реклама / Ads
30| 8245 |21.04.2023 ПОЛИТИКА

Радан Кънев към Костадинов: Коце, лошо е да се говорят пълни неистини

.
Гледах вчерашното интервю на г-н Костадинов, председател на партия ”Възраждане”, по бТВ. И тъй като се познаваме някъде от 2007/8г., когато той имаше 3-4-5 партии по-малко в автобиографията си и беше председател на ВМРО във Варна, мога да си позволя да се обърна към него пряко, на ”ти”: Коце, лошо е да се говорят пълни неистини.

Лошо е да се лъже, не е по-добре, ако лидерът на третата политическа сила толкова не знае, че заблуждава избирателите си и изобщо всички, които  - за нещастие - му се доверяват. Всъщност, в случая лъжата и незнанието са еднакво опасни за обществото. 


И така: 


Г-н Костадинов каза, че "парите по НПВУ (Национален план за възстановяване и устойчивост) ни се полагат", защото са компенсация за вреди, които българското правителство и ЕК са нанесли на икономиката ни. Неистина. 

Истината: 


Средствата по НПВУ са част от Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF - Recovery and resilience facility). Това са средства, които ЕК взима назаем на световните финансови пазари с точно определени цели: 


1) Финансиране на траснформацията към нисковъглеродна индустрия и енергетика. Тази цел беше приета преди Ковид кризата.


2) Възстановяване на европейската икономика от ефектите на Ковид кризата - нарушени вериги за доставка, ограничени международни пазари, застрашена устойчивост на здравните системи. Важно е да се отбележи, че мерките по т. 2) не следва да противоречат на целите по т. 1). И всичко това не е прието от ЕК, а от всички Държави-членки, след тежки преговори в Съвета на ЕС. 

Г-н Костадинов каза, че тези пари ни се полагат, но ЕК поставя особени условия за "усвояването" им. Неистина. 


Истината: 


Никакви пари по НПВУ на отделните държави не се полагат. Тъй като това е общ заем, всяка държава трябва да представи и защити свой план с горните цели, който подлежи на одобрение от ЕК, която взима заема, но и от другите правителства в Съвета, защото те са гаранти на заема. Нищо не се полага - това е финансиране за конкретни общи политики на ЕС с общи средства на ЕС, които ще бъдат и общо връщани - в т.ч. от държави като нашата, които изглежда няма да "усвоят" голяма част от парите. 


Г-н Костадинов каза, че има предостатъчно време за "усвояване" на средствата, защото трябва да се приемат няколко закона, които ще отнемат максимум по седмица. Неистина. 


Истината: 


Сроковете по НПВУ (изобщо по RRF) са изключително кратки - до края на 2026г. Голяма част от тези средства не изискват просто закони, а реалното им прилагане с доста сложни реформи. Законите по НПВУ са много тежки и на практика нито един от тях не може да бъде приет нито за седмица, нито за месец. Ще дам няколко примера:


- Закона за енергетиката и либерализацията на енергийния пазар и дефиниране на "енергийна бедност" - това са мерки, които в България се отлагат вече 7-8 години, именно защото са политически трудни и непопулярни. 


- Закона за енергията от възобновяеми източници, който трябва да транспонира вече три (!) нови версии на Директивата за ВЕИ, също отдавна отлаган поради политически рискове и огромен обем.


- Закона за управлението на етажната собственост относно реновирането на сградите, вземането на кредити от името на цялата етажна собственост, разполагането на соларни панели и управлението на енергията от тях. 


Това са само три произолни примера от над 20 закона по НПВУ, дори не споменавам НПК, ЗПКОНПИ... 


Г-н Костадинов каза веднъж в интервюто, че кабинетът Петков е договорил затваряне на въглищната индустрия, и втори път - че е договорил затваряне на 40% от въглищната индустрия. Първото е откровена, нагла политическа лъжа, второто - манипулация и неистина. 


Истината: 


Кабинетът Петков договори постепенно намаляване с 40% на емисиите от въглищна енергетика (без да поема ангажимент за затваряне на дори един отделен блок, което според мен беше грешка, но това е отделна тема) до края на 2024г. Между затваряне на сектора, затваряне на мощности и намаляване на емисиите има огромна разлика. Преди всичко - днес (и вчера, и утре...) българската въглищна енергетика работи с далеч под 60% от капацитета си. 


Тъжната истина е, че това намаление ще бъде осъществено и дори надминато, по чисто икономически причини. Но ние няма да получим огромни средства, които можем да инвестираме в нови производства, нови технологии, нови работни места и компенсации. 

И солта, и тоягите, и ... Благодарение на политици, които обичат да ходят в телевизиите и да говорят неистини, като г-н Костадинов.

 

Радан Кънев, Facebook
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5429 |05.04.2023 Радан Кънев: Не виждам вариант за коалиция, протегнатата ръка на Борисов към Радев и ”Възраждане” е заплаха . 1| 5641 |08.03.2023 Евгений Кънев: ББ е слабото място на мафията . 7| 9605 |14.02.2023 Радан Кънев: Персоната на г-н Борисов е воденичен камък за българската политика . 5| 4496 |23.01.2023 Евгений Кънев: Трите ключови събития от изминалата седмица - ре-юнион на БКП, патериците, черният PR

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads