Реклама / Ads
3| 5380 |04.02.2019 ПОЛИТИКА

Радев наложи вето върху Закона за защита на личните данни

.
Румен Радев
Президентът Румен Радев се обявява срещу разпоредбата, която вкарва критерии за обработване на такива данни за журналистически цели и която може да ограничи журналистическите разследвания.

Държавният глава Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с § 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване, съобщават от президентството.

 

Президентът подчертава, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите членки на ЕС чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация. Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва да има превес и надмощие в упражняването на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация.

 

Заради този закон Народното събрание получи антинаградата "Големият брат".

 

С формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл.

 

Според държавния глава не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерии се явява прекомерна, небалансирана мярка. Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция между защитата на личните данни и свободата на изразяване и информация, води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни като „се жертва“ свободата на изразяване и информация. Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7850 |21.01.2019 ”Нахейти ви първата дама...” на Борисов било за Йончева, а не за Радева . 0| 5750 |17.01.2019 Световни медии за ситуацията около Брекзит . 7| 5269 |19.12.2018 Президентът Радев наложи вето върху промените в Наказателния кодекс . 17| 6769 |16.11.2018 Радев: Гражданите виждат, че не са приоритет и излизат на улицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads