Реклама / Ads
0| 5885 |17.04.2007 ПОЛИТИКА

Русия отново разделя и владее Европа

.
Руският президент Владимир Путин сигурно е доволен. Неговата стратегия да използва огромните природни ресурси на страната, за да възстанови величието й, загубено след разпадането на Съветския съюз, изглежда дава резултати. Ако мощта се измерва със страха, който се насажда у другите, както си мислят много руснаци, той със сигурност печели.
Star Tribine
Minneapolis, Minnesota, USA


В днешна Русия енергията е средство за оказване на влияние. За да я използва, Кремъл се нуждае от три неща: контрол над руските енергийни резерви и производство, контрол над тръбопроводите на своя територия и на тази на съседите си, и дългосрочни договори с европейски потребители. Всички три елемента са вече на мястото си. Въпреки всичките приказки за обща стратегия по отношение на Русия, ЕС е разделен и не знае, как да отговори на това предизвикателство.
Руският енергиен гигант Газпром, ценен от Путин като "мощен лост за икономическо и политическо влияние в света", има дългосрочни договори за доставки на газ с повечето европейски страни. ЕС пресмята, че половината от вноса на природен газ сега идва от Русия. Новите страни-членки на ЕС, като Унгария и Чешката република, са почти изцяло зависими от руския газ. Нещо повече, мрежата от тръбопроводи, наследена от Съветския съюз, дава на Русия контрол върху газа, изнасян от Средна Азия.
ЕС не е много наясно, как да се отнася с основния си доставчик на енергия. "Знаем, че трябва да направим нещо по отношение на Русия, но не знаем какво," казва служител от Брюксел. "В ЕС ние обсъждаме правилата, докато Русия иска споразумения."
Споразуменията се сключват едно след друго. През миналия месец Русия си осигури изграждането на петролопровод от България до Гърция, който ще заобиколи Босфора. Символичен е факът, че това е първият контролиран от Русия тръбопровод на територията на ЕС.
Но петрол може да се купува и от други места. По-голям проблем за ЕС е зависимостта от руския газ. Потокът от природен газ зависи от контрола над тръбопроводите, както се убедиха европейските потребители, когато Русия затвори кранчето на доставките за Украйна през миналата година и Украйна започна да краде руски газ, предназначен за ЕС. Руските тръбопроводи обграждат ЕС от север и от юг.
Русия и Германия се обединиха, за да изградят газопровод под Балтийско море, която заобикаля Украйна и Полша. Проучване на шведската Агенция за отбранителни изследвания заключава, че това ще разцепи ЕС и ще увеличи зависимостта от Русия, като позволи на Кремъл да спира доставките на газ за Украйна, Полша и Беларус без да засяга "по-важните" потребители. Тръбопроводът ще увеличи притока на газ за Германия и ще направи зависими страни, които все още не консумират големи количества руски газ, включително Холандия и Великобритания.
На юг Русия има тръбопровод през Черно море, който доставя газ до Турция. Русия иска да го удължи до Унгария. Това ще конкурира директно планирания от ЕС газопровод, наречен Набуко от Турция до Австрия. Набуко беше един от малкото съгласувани отговори на ЕС на руската енергийна агресия и доминация: той трябва да транспортира газ от Средна Азия и да заобиколи изцяло Русия. Но сега той създава повече търкания, отколкото единство.
Освен контрол над тръбопроводите, Газпром купува части от европейската енергийна инфраструктура. Той си пробива път в снабдяването с електричество, петрол и втечнен природен газ. "За нас не е достатъчно да задоволяваме 25% от глобалното потребление на газ. Ние искаме да бъдем най-голямата енергийна компания в света," казва зам.-директорът на Газпром Александр Медведев за амбициите на компанията си.
Повечето европейски правителства внимават да не отчуждят Русия. Докато Газпром спазва правилата, казват те, трябва да му се позволява да инвестира на нашите пазари. За разлика от тях обаче Русия има голям проблем със собствеността на чуждите компании, да не говорим за контрола върху природните й богатства. Тя насили Royal Dutch Shell да предаде конторола над проекта Сахалин-2 в Далечния Изток, тя блокира плановете на BP да разработи газово поле в източен Сибир и не позволи на чужди фирми да участват в развитието на гигантското находище Стокман в Баренцово море.
В същия дух, Кремъл отказа категорично да ратифицира енергийната харта на ЕС, която щеше да изисква от нея да отвори своите газопроводи за други страни и други доставчици.
Руснаците се подиграха със съвместната декларация по енергийните въпроси от срещата на високо равнище на Г-8, която те председателстваха в Санкт Петербург през юли миналата година. Декларацията изисква по-честна конкуренция и прозрачност. Само два дни по-късно Путин подписа закон, който монополизира позицията на Газпром като единствен износител на газ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3489 |27.09.2023 Антон Хекимян е новата Цецка Цачева, смята Радостин Василев . 3| 5279 |26.09.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Арменският гамбит на Борисов не е бил първият му избор . 13| 3961 |26.09.2023 Борисов сънува Хекимян като победител още на първи тур . 12| 4807 |26.09.2023 Първан Симеонов: Кандидатурата на Хекимян е от немай къде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads