Реклама / Ads
16| 4457 |30.11.2022 ПОЛИТИКА

Секретно от Кремъл: 55% от руснаците са за преговори с Украйна, само 25% са за продължаване на войната

.
Русия
Руските власти забелязаха намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта и мобилизацията. Meduza съобщава резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от FSO (такива секретни проучвания са поръчани от Кремъл само за вътрешно ползване). Според тези данни около 55% от руснаците сега са за мирни преговори с Украйна, а само 25% са за продължаване на войната.
 

Тези цифри като цяло съответстват на резултатите от октомврийско проучване на Левада център , единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на Левада 57% от респондентите са за или по-скоро за мирни преговори; "за" и "по-скоро за" продължаване на военните действия - 27%.


.

В същото време, съдейки по затворените социологически проучвания на FSO, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило напоследък. През юли 2022 г. социологическите проучвания показваха , че само 30% от руснаците са за мир с Украйна.


Според два източника , близки до президентската администрация , поради тази причина руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната (преди това например редовно се провеждаха от държавата).


„Сега всичко е възможно, по-добре е да не го правим“, подчерта източникът на Meduza, близък до Кремъл. Един от политическите технолози, сътрудничещи на президентската администрация, също каза, че сега „е по-добре да не се дава динамика на отношението на руснаците към войната“.


Директорът на Левада център Денис Волков посочва, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, започна бързо да расте след обявяването на мобилизацията на 21 септември: Това е нежеланието на гражданите лично да участват във военните действия. Тяхната подкрепа за боевете остава висока, но желанието лично да участват в това сред хората е доста малко.


Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на това, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга – „животът продължава и дори става по-добър“. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат. В същото време засега мнозинството все още го оставя на милостта на властите: „Бихме искали, но те ще решат“.


Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на привържениците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с „разрушаването на ежедневието и чувството за опасност“. Друг аргумент за руснаците в полза на преговорите Юдин смята „загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това, как точно Русия ще победи“.


„В същото време не бих се изненадал, ако това е съчетано с остро чувство за опасност за страната. В смисъл, че преговорите и последващата легализация на анексията на нови украински територии, трябва да осигурят страната“, добавя той.


Според Юдин такова недоволство от хода на войната може да се нарече по-скоро „апатично“. Въпреки това той не изключи възможността за антивоенни протести: „Протестите не възникват, защото хората мислят нещо, а защото възникват възможности за тях. Протестният потенциал в Русия вече е много висок. Когато има възможности, ще има протести. Възможно е чакането да не е толкова дълго.

 

Според източници на Meduza, близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Събеседниците обаче признават, че сега "е по-добре да не нажежаваме обстановката и да не дразним хората отново". Държавни и проправителствени медии вече са получили препоръки "да не пускат темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-положителен дневен ред".

 

Политологът Володимир Гелман казва, че динамиката на руското отношение към войната едва ли ще тласне руските власти към адекватни преговори с Украйна. Очевидно руската страна „не е готова да направи отстъпки“, напомня Гелман: „И като цяло перспективите за преговори зависят от хода на военните действия, а не изобщо от предпочитанията на участниците в допитването“.


Путин наистина не е готов да се откаже от претенциите си към украинска територия и с намеците си за преговори само се опитва да спечели време за подготовка на нова офанзива. Според източници от Кремъл Путин не се е отказал от плановете си и тази зима в Русия е възможна „нова вълна“ на мобилизация.

 

Превод: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 31721 |07.09.2022 Стефан Гамизов: АЕЦ „Козлодуй“ се е превърнала в чудовище в западния свят - цел на руснаците . 0| 7048 |17.07.2022 Критата от Кремъл жестока истина за обедняването на руснаците и фалита на Русия . 0| 7822 |26.05.2022 Марк Кадин, руснак от Краматорск: Русия се държи като бандит, руснаците пълнят самолетите и бягат . 111| 19112 |23.01.2022 Генерал Павлюк от Източна Украйна: Украинците са готови да разкъсат руснаците с голи ръце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads