Реклама / Ads
63| 6965 |11.02.2012 ПОЛИТИКА

Станишев: АСТА е мъртва!

.
снимка: Булфото
„За мен ACTA вече е мъртва, убеден съм, че 190-те депутати на ПЕС ще имат единна позиция в Европейския парламент срещу това недемократично споразумение и аз ги призовах да гласуват против него.”Това заяви лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в предаването „Факторът Кошлуков” по ТV7.

Водещият поздрави в ефир своя гост за декларацията срещу АСТА, гласувана от 33 социалдемократически партии в ПЕС преди дни по личната инициатива на Станишев. Той призова премиера българското правителство да оттегли подписа си от споразумението АСТА, както направи неотдавна полското правителство вследствие на масовите граждански протести.

 

„Преговорите за ACTA са се водили тайно зад гърба на ЕС, самият аз научих за споразумението в интернет от Уикипедиа и това е един от мотивите за неговото неприемане от страна на ПЕС”, каза Станишев. Той допълни, че ACTA не оправдава добрите намерения да бъде уредена защитата на авторските и интелектуалните права. „Тъкмо обратното – ACTA защитава големите корпорации и не защитава авторските права, а погазва интересите на обикновените потребители, като въвежда тежки наказания за малки прегрешения”, подчерта социалистическият лидер.

 

Станишев смята, че протестите на гражданите срещу ACTA в интернет пространството и по площадите на стотици градове на Европейския съюз, които се разгръщат днес, са справедливи, а политиците трябва да заявят ясната си позиция по тема, която засяга милиони хора и това не е „яхване на вълната на недоволството”, а задължение на политиците. В ЕНП засега не казват нищо по въпроса, посочи лидерът на ПЕС, допринесъл единствено тази партия да каже своето „не” на безпрецедентното посегателство.

 

По-рано днес стана ясно, че споразумението АСТА не е свещена крава и в момента подписът на страната ни е под условие, заяви в предаването "Седмицата" по Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му представителите на ГЕРБ ще гласуват по един и същи начин - и в българския, и в европейския парламент. В коментар на протестите срещу споразумението, които ще се състоят в цяла Европа, включително и у нас, Трайков отговори, че ако нещо не е правилно, то няма да се състои.

 

"Ако нещо може да бъде тълкувано според най-лошите сънища на хората, това няма да стане", така Трайков коментира възможността всяка добра адвокатска кантора да може да осъди приятели, които са си разменили книга по интернет, например.

 

"Ако бъде предложен приемлив пазарен модел, той трябва да се спазва. Ако искаш да продадеш за 50 долара нещо на някой, което той може да намери безплатно или приятелят ти, който си го е купил, да ти го даде, то това не е правилно. Ако обаче вместо за 50 долара, то струва 50 цента, повечето хора биха си го купили. Ако има такива пазарни модели, няма ли да е оправдано да се иска тези малки стотинки да бъдат платени", допълни Трайков.

 

"Всички страни, без изключение, през 2008 г. са дали мандат за преговори по споразумението АСТА", каза още Трайков, който припомни, че тогава управлението е било на тройната коалиция.

 

Европа и САЩ са инициатори на такова споразумение, за да предпазят интелектуалната собственост.

 

Трайков направи аналогия с парниковите газове - за да се предпази от огромните емисии парникови газове, се правят огромни рестрикции и индустрията се изтегля към останалата част от света. "Тогава емисиите са в Китай и на всичкото отгоре има още емисии, за да може продукцията да се върне в Европа. Това е перверзният ефект от този модел". Подобна е ситуацията и с интелектуалната собственост. "Европа казва: "ние искаме нашите високи стандарти да бъдат и в целия свят. Но ако се окаже, че нещата не са толкова еднозначни, просто няма да бъде ратифицирано".


По-късно днес въпреки минусовите температури близо 4000 души се събраха на протест срещу ACTA в центъра на София. Шествието тръгна от пилоните на НДК, предвождано от огромен черен транспарант с надпис „АСТА LA VISTA, BABY!".

На балконите н НДК бяха разпънати огромни български знамена. Сред протестиращите, предимно младежи, обикаляше и един възрастен мъж с жълта жилетка, на която пише „Аз не съм терорист". Той разнасяше вестник "Революция" и крещеше: "Тангра ни зове за революция". Шествието, съпровождано от десетки полицаи и жандармеристи, се отправи по бул. Витоша към Народното събрание.

 

Голяма част от протестиращите носят маски и развяват български знамена.

 

Разпънати са и много плакати с надписи - „Не на ACTA", „Спрете ACTA или ние ще я спрем", „Подпиши ACTA, загуби изборите". Шестващите правят чести паузи, по време на които скачат и крещят „Кой не скача, е за ACTA".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 5958 |16.01.2012 С. Станишев: Трябват ни ясни червени линии! . 49| 5087 |02.12.2011 Станишев: ГЕРБ прокарва шокови мерки срещу хората . 19| 7637 |26.08.2011 С. Станишев: В БСП думата на Първанов ще се чува, но и моята! . 51| 9964 |05.08.2011 Станишев: Назначаването на Трактора в ДАНС бе ГРЕШКА!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads