Реклама / Ads
11| 5725 |30.08.2015 ПОЛИТИКА

Станишев: Европа е длъжница на младите

.
Станишев и млади социалисти
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев беше гост на традиционния летен лагер на младежката организация на партията, който събра повече от хиляда младежи от цяла Европа в Португалия. Пред тях Станишев потвърди ангажимента си да работи за повече младежи и жени в партийните листи за следващите евроизбори през 2019 г., както и за повече европейски политики и инициативи, насочени към младите хора.
 
Сред множеството въпроси, зададени към него, се откроиха три основни теми, които вълнуват младите политически активисти във всяка страна-членка на ЕС.

Първата от тях беше за транс-атлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европа и САЩ (ТПТИ). Станишев припомни, че социалистите са категорично против занижаване на социалните стандарти в Европа, подкопаване на европейските правила по отношение на генномодифицирани продукти, клониране на животни и др. и че няма да подкрепят арбитражен механизъм между инвеститори и държави в този му вид. Той допълни още, че именно благодарение на социалистите Европейският парламент е приел позиция, в която недвусмислено се определят червените линии по тези и други ключови въпроси, и с която преговарящите трябва да се съобразят, ако искат споразумението да бъде ратифицирано от ЕП. Пред младежите той обяви, че ПЕС ще стартира кампания за прозрачност на преговорите по ТПТИ и ще настоява гласът на всички засегнати страни да бъде чут.


Втората група въпроси бяха свързани със ситуацията в Гърция. Станишев подчерта: „Ако страната успя да остане в еврозоната, това се дължи именно на усилията на социалистите. Докато някои открито работеха заGrexit, ние настоявахме за връщането на страната обратно на пътя на икономическото развитие, тъй като евентуално напускане на еврото би имало тежки негативни икономически и политически последици не само за Гърция, но и за целия ЕС“.

Във връзка с безпрецедентния бежански натиск към Европа, лидерът на ПЕС посочи, че нито една страна не е в състояние да се справи с този проблем сама. „Необходими са общи решения и общи правила, базирани на солидарност, защото този проблем засяга всички ни“, заяви Станишев.

Станишев е в Португалия за откриването на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори в страната, където лидерът на социалистите и настоящ кмет на Лисабон Антонио Коща е смятан за възможен победител и бъдещ премиер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6684 |28.08.2015 Радулов: Европа е застрашена, а тук ни успокояват за терористична заплаха . 9| 5613 |01.08.2015 Станишев: Европа е болна, БСП трябва да смени статуквото . 0| 5029 |21.07.2015 Станишев: Международни наблюдатели в Скопие далеч преди изборния ден . 0| 4923 |20.07.2015 Станишев: Новото споразумение връща на Македония европейската перспектива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads