Реклама / Ads
9| 6407 |03.02.2018 ПОЛИТИКА

Станишев критикува БСП, ВМРО и президента Радев

.
Сергей Станишев
Двадесет кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие може да бъдат изградени с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да похарчи за референдум ”за” и ”против” Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Според него документът е станал обект на "безумни интерпретации" в България и в него нито "третия пол", нито "еднополовите бракове", които гневят консервативни кръгове в политиката и обществото.

"Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията, е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал - че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва реалния проблем", коментира Станишев пред bTV.

Посещавайки кризисен център за жертви на насилие, лидерът на ПЕС е чул "покъртителни истории" за жени, които буквално нямат къде да отидат. Само през този обект за 5 години са минали 2200 жертви. "Колко жени си мълчат, защото това е традицията, защото е срамно да те бият вкъщи", коментира той и припомня статистиката, според която една от три българки е жертва на домашно насилие.

По думите му Истанбулската конвенция "не е някаква конвенция на османския султан", а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва.

За така спорния термин "джендър" лидерът на ПЕС даде своя превод: "Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи".

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвеждат сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но, по думите на Станишев, "не беше чута".

"В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно", заяви Сергей Станишев.


 Станишев признава, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: "Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен - освен че държавата не си върши работата в тази сфера".

Той се възпротиви и срещу твърдението, че борбата с насилието над жените е работа само на полицията: "Това е комплексен обществен проблем, който започва от създаването на културни нагласи за ролята на жената. Това означава "джендър" - какво може да прави жената, какво не може, каква е ролята в семейството - дали е равноправна, дали е подчинена".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5441 |08.12.2017 Станишев: Скандално е, да не сме в Шенген и да има още изчерпан механизъм за оценка . 1| 4682 |02.10.2017 Станишев за Каталуния: Срамен ден на насилие . 5| 8153 |17.06.2017 Станишев: Членството ни в Шенген е постижимо още преди края на годината . 2| 6604 |17.05.2017 Станишев осъди В. Симеонов за защитата на колегата си с хитлеристкия поздрав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads