Реклама / Ads
1| 5399 |17.08.2015 ПОЛИТИКА

Стойнев: В ръцете на миньорите е стабилността на енергийната система

.
Драгомир Стойнев сред миньорите
„Ситуацията е трудна, но не е и непреодолима“, така коментира състоянието на държавните „Мини Марица Изток” зам.-председателят на БСП и депутат от Старозагорско Драгомир Стойнев.

„В ръцете си миньорите държат стабилността на енергийната система, те са основата, която не трябва да се разклаща”, заяви той в навечерието на Деня на миньора.

 

„Поздравявам ги с професионалния им празник и им благодаря, че са хора със силен характер и въпреки всички промени и трудности много добре осъзнават своята отговорност не само към мините, но и към нашата държава. Пожелавам им здраве и условия за по-високи добиви”, каза Драгомир Стойнев.

 

Стойнев, който е бивш енергиен министър, изрази притеснение, че още не са обявени процедурите, а само се говори за заема от 800 млн. лв., който трябва да вземе БЕХ. С него трябва да бъде отпушен порочният кръг на задлъжнялостта и да започне разплащането с двата американски ТЕЦ-а в комплекса.

 

Според него ситуацията отваря важната тема как се използва БЕХ за стабилизирането на енергийната система. „Още се чуват гласове за разформироването му. Но БЕХ може да бъде един много добър инструмент в цялостната стратегия за балансиране на системата, ако в министерството и в холдинга подготвят пакет от мерки. Държавата трябва да си влезе в ролята и да сложи ред в разплащанията по веригата в енергетиката за да достигат средствата до първите във веригата – миньорите“, смята Стойнев.

 

Драгомир Стойнев коментира и „реформата Калфин“ и ефекта й върху миньорите. Според него тя означава по-трудно придобиване право на пенсия, на по-висока възраст и при по-високи изисквания. По неговите думи доброто в нея е, че категорично постановява възможност за ранно пенсиониране за първа и втора категория труд, но капаните са много повече. „В новия Кодекс за социално осигуряване е заложено плавно увеличение на изискуемата възраст за придобиване право на пенсия. От следващата година тя ще нараства, до 55 г. за мъжете и жените при първа категория труд и 60 г. за мъжете и жените при втора категория труд. Преди реформата мъжете се пенсионираха на 47 г., а жените - на 52 г., а сборът от възраст и стаж бе 90. С промените това ранно пенсиониране ще важи само за хората, придобили стажа си до 31.12.2015 г. За останалите, всяка следваща година правото на пенсия ще е на по-висока възраст”, обясни Стойнев. Според него това е много е тежко  ограничение и най-ощетени ще са от първа категория труд.

 

Стойнев, който преди два парламента ръководеше социалната комисия, вижда и още едно тежко ограничение. „Ако са придобили право на пенсия при облекчен режим, защото са съкратени заради закриване на предприятието, част от предприятието или щата, миньорите попадат под забрана да сключват трудов договор за работа при условията на първа категория труд. Тази забрана важи или до навършване на възрастта за пенсиониране за първа категория или до придобиване на възрастта за получаване право на пенсия от професионалните пенсионни фондове”, смята Стойнев. Според него целта е ясна - да не се позволява на съкратени миньори, придобили право на пенсия отново да се върнат на работа в мините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6579 |27.07.2015 Кунева призна, че ДПС им извило ръцете за съдебната реформа . 0| 5369 |28.06.2015 Стойнев: По-важно от другарския съд е БСП да остане единна . 8| 4828 |09.02.2015 Др. Стойнев: Не споделям ценностите на модела, който роди СИРИЗА . 35| 9729 |01.02.2015 Др. Стойнев: ГЕРБ санира електорат със саниране на жилищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads