Реклама / Ads
0| 5227 |16.07.2015 ПОЛИТИКА

Трябва ли да пасуваме докато ЕС се опитва да спаси Гърция

.
Пиша със съзнанието, че мнозинството читатели няма да се съгласят с аргументите ми в полза на решение, което е във висша степен непопулярно и против естествените инстинкти на по-голяма част от населението. Защото да се убеждава средностатистическия българи в ползата на съучастие в подкрепа на европейско усилие да се спаси Гърция, особено когато самите действия на лидерите на Еврозоната изглеждат хаотични е най-малко странно.
Това, което ме притеснява е не съгласието за съгаранатиране на мостовото финансиране, а липсата на стратегическа визия и подход за реформа в Еврозоната и за последствията за бъдещето на Европейския съюз. Специалното третиране на Гърция е опасно, защото хората на върха на ЕЦБ и ЕС съзнават, че това не може да бъде приложено към другите по-големи държави. Разломите в съюза са изключително опасни.

Но да се върнем на нашите дилеми.

Ако се стигне до референдум у нас вероятно над 90 процента от българите ще гласуват против. И ще бъдат прави. Но дали най-доброто политическо действие е простото "ОХИ".

На пръв поглед, няма нищо по абсурдно от това да се наливат пари, защото гаранциите са ефективни пари, които се изсипват в бездънна яма.
Но призовавам читателите да мислят дългосрочно и стратегически.

Гърция е наш съсед и каквито и да са прегрешенията на управляващите там, болката на обикновения гърк е реална и осезаема. Не гледайте, че той е по-богат - гледайте болката му и нерадостните перспективи да загуби значителна част от благосъстоянието си.

Велика Британия може да си позволи да остани встрани, защото е надалеч и си има своите сметки за уреждане с големите в Евросъюза. Ние сме съседи и в рамките на скромните си възможности би трябвало да се притечем на помощ. Това ще бъде линията, която трябва да преминем в съзнанието си между националния егоизъм или балканския тип политика и европейската солидарност. Съзнавам, че за много читатели това е абстрактна логика, но си представете колкото пъти в историята на нашия регион страните и народите са търсили решения, които ползват единия и нанасят вреда на другия.

Не казвам, че не трябва да се премерим възможностите си и да съотнесем съгласието си към получаването на конкретни насрещни гаранции или ползи, както от ЕС така и в двустранен план. Парите са си пари, но ще бъде груба грешка да злорадстваме за бедите на нашите съседи, защото тези настроения, унижението и обидите ще останат да тежат върху отношенията ни за дълги години.

За това да премислим преди да скочим в групата на популисткото "ОХИ". Както се видя от гръцкия референдум с "ОХИ" политика не се прави.

За това пледирам - съучастието в европейското усилие за оказване на помощ на гърците е мяра за нашето израстване като европейска нация. Но трябва да го направим умно, и в рамките на преговорен процес за да получим споделените гаранции и възможности, които изискват от гърците страните от Еврозоната.

Илиян Василев
Блог
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5257 |08.07.2015 Янаки Стоилов за Гърция: Сметките трябва да се плащат, но според възможностите на хората . 0| 5203 |26.06.2015 Първанов: Докато БСП мисли за конгреса, ГЕРБ ще спечели изборите . 17| 4463 |15.06.2015 Кънев: Полицията трябва да е в гетата . 6| 4705 |26.03.2015 Станишев към Московиси: Трябват реформи за справедлив икономически растеж
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads