Реклама / Ads
55| 12117 |15.06.2011 ПОЛИТИКА

Уикилийкс: Първанов и ген. Колев прикривали корупцията в армията

.
ген. Н. Колев
Таен доклад разкрива корупция в Министерство на отбраната. Свинаров първоначално не бил ключов играч в тази група, но "според донесенията дължи назначението си като министър на отбраната на тяхното влияние."
 

Бившият началник на Генералния щаб Никола Колев и настоящ шеф на кабинета на президента е информирал американците в началото на 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е даден на висши военни и на президента, пише сайтът Биволъ.

Тази информация излиза от грама с гриф СЕКРЕТНО от 10 януари 2003 г., озаглавена "Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия". Тя е подписана от зам.-посланик в София Родерик Мур. [03SOFIA88] (Превод на български).

В грамата е отбелязано, че името на Колев трябва да се запази в тайна (strictly protect), което е характерно за ценните информатори на посолството. В базата на Wikileaks с доклади от София това е единствената грама за дълъг период от време: от юни 2001 г. до декември 2004 г.

В американския дипломатически доклад става въпрос за скандала, разраснал се около аферата "Гном", в който освен главният прокурор Филчев се замесват председателят на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров - така нареченият "адвокатски кръг". Всички те са близки до "имащият лоша слава бивш шеф на кабинета на премиера Стоян Ганев". Според американците атаката срещу "адвокатския кръг" е част от съгласувана схема, в която по различни причини под кръстосан огън се оказват още Филчев, Николай Василев, ген. Атанас Атанасов, Иван Костов и няколко лица от неговата администрация. Началото на играта като че ли противопоставя "адвокатския кръг" и Филчев на дясноцентристите от СДС и групи в НДСВ, които са против адвокатите, но сценарият се усложнява от факта, че високопоставени фигури от СДС остават близки с Филчев, който е тяхно назначение.

Свинаров първоначално не е ключов играч в тази група, но "според донесенията дължи назначението си като министър на отбраната на тяхното влияние." В скоби е отбелязано, че има непотвърдени спекулации за правни услуги оказани от Свинаров на "известната фигура от организираната престъпност" Васил Божков, който "също е близък до Ганев и е играл роля за неговата селекция". Панайотов, който е критикуван за "авторитарния" си управленски стил се е срещал с Божков и другите членове на бизнес-клуб "Възраждане", "за които се смята, че са свързани с групировки на организираната престъпност". Неназован депутат близък до Панайотов казал на американците, че той е получил "благословия от премиера" за тази среща. В грамата на Джеймс Пардю за организираната престъпност в България от 2005 г. също е отделено подобаващо внимание на бизнес-клуб "Възраждане" и сенчестите групировки ТИМ, Мултигруп и СИК.

"Активният член на комунистическата номенклатура" Георги Петканов оказва подкрепа на неефикасния и вероятно корумпиран главен прокурор Никола Филчев - пише още в доклада. Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР, също се е опитал да извлече дивиденти от скандала. Той казал на военния съветник на посолството, че след аферата "Гном" е посъветвал Симеон да отстрани или Петканов или шефа на Националната разузнавателна служба ген. Чобанов, или него самия. "Тъй като Борисов има широка популярност сред българите (и както излиза, пред премиера) а Чобанов неотдавна получи вот на абсолютно доверие от президента, призивът на Борисов изглежда като прозрачен опит да отстрани стария си противник Петканов." - анализира Родерик Мур.

Четвъртият от адвокатите, Огнян Герджиков, е посочен от Едвин Сугарев като близък до Никола Филчев и зависим от него, заради данни за корупция при приватизацията на "Агропромстрой". Герджиков, който е кум на сватбата на Филчев, отрича обвиненията, но е привлякъл вниманието на американците с връзките си с хора на Мултигруп, "конгломерат свързан с дейности на организираната престъпност".

Най-стряскащата информация от грамата обаче е за три важни събития: американско разследване на аферата "Терем", "вербовката" на началник-щаба на БА ген. Никола Колев, който е снасял информация на американците и прикриването от Колев, Първанов и висши военни на доклад за корупция в МО. Това става явно от параграфа за "греховете" на министър Свинаров, който е атакуван от две посоки. От една страна има разследване на американски екип за нелегален износ за Сирия на изделия с възможна двойна употреба. Става въпрос за скандала "Терем" - износ на скоростни кутии за трактори, които се монтират на военнотранспортни машини. Според американските разследващи Свинаров е знаел за доставките, но не е предприел нищо, за да ги спре и не е информирал правителството за нарушението. Американците са разказали всичко това на премиера Симеон, става ясно от доклада.

До този момент не е известен друг случай на проведено от американци разследване за злоупотреби на висши български политици. Американският посланик Уорлик намекна за разследване срещу Румен Петков, което е станало причина да му бъде отнета визата, но не се изясни дали то се води на територията на САЩ или от правоохранителните органи на САЩ в друга страна. Общото между двата случая е, че министър Свинаров също става персона нон грата за САЩ, което попречи на Симеон Сакскобургготски да го заведе със себе си при посещението си в Америка. Биволъ потърси бившия министър за коментар, но до приключването на статията не получи отговор.

Че ситуацията е била сериозна се разбира и от изявите на външния министър Соломон Паси, който алармира, че скандалът "Терем" може да забави присъединяването на България към НАТО. Това не се случи, но се случи обичайното за България замазване и бавене на обвинението и на делото. Според американците Свинаров е бил подложен на друга атака от началника на Генералния Щаб ген. Никола Колев. Той "също повдигна обвинения за корупция в Министерството на отбраната във (все още) таен доклад връчен на президента и на висши военни ръководители."

Източници на Биволъ от прокуратурата споделиха за наличието на одитен доклад постъпил през 2003 година, който се отнася до финансовата отчетност в МО за периода 2001-2002 г. Той е от 1500 страници и е изготвен от дирекция "Финансово контролна дейност" на МО. В него са разгледани най-вече сделките сключвани от министър Бойко Ноев (дек. 1999 - юли 2001 г), но също и сделки на министър Свинаров (юли 2001 г. - август 2005 г.) В грамата пише, че докладът на Колев съдържа данни за корупция и е част от "обстрела" срещу министър Николай Свинаров . В медиите липсва информация такъв таен доклад да е ставал обект на обществен интерес и публично обсъждане. Обтегнатите отношения между Колев и Свинаров обаче бяха явни и двамата водеха публични спорове за реформите, финансирането и назначенията в армията.

Тези данни повдигат много въпроси. Самото наличие на таен доклад с констатирани закононарушения може да послужи за поставяне в зависимост на висши функционери и офицери, както и за прикриване и контролиране на корупционни схеми. Още повече, че за доклада знае ограничен кръг от хора: Колев, Първанов, сезираните "висши военни ръководители" и... американците. Това не е убягнало на американските дипломати, които години по-късно изказват подозрения, че Първанов и Колев назначават генерали със съмнителна репутация, за да прикриват корупцията в армията.

Във вече публикувана грама изпратена от посланик Макълдауни през 2009 г. [09SOFIA362] е изтъкнато, че спорното назначение на генерал Самандов за началник Щаба на отбраната се дължи на близките му връзки с Никола Колев. Отбелязано е "неконструктивното влияние" на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на "мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)" и не е подкрепил твърдо истинските реформи. Изразът "вероятно се е възползвал от тях" се отнася за възползването на Първанов от "мошенически обществени поръчки" и е поставен в скоби от автора на грамата. Важно е да се отбележи обаче, че докладът на Макълдауни не е със същия висок гриф на секретност като грамата на Родерик Мур, в която началникът на Генералния щаб Никола Колев е споменат като източник на информация, който трябва да бъде "стриктно защитен", съобщава дословно Биволъ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 97| 7172 |12.06.2011 Борисов: С Първанов България ще фалира като Гърция . 5| 5688 |12.06.2011 В БСП искали главата на Първанов . 30| 7664 |29.05.2011 Иван Генов: Първанов служи на сенчести и олигархични интереси . 24| 7480 |28.05.2011 Г. Първанов: „Атака” просто е срещу всички; това е върхът на екстремизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads