Реклама / Ads
21| 12994 |12.07.2021 ПОЛИТИКА

ЕП: От вестниците ли ще научаваме как се краде в България?

.
Източник: БГНЕС
Тази вечер Еврокомисията и ОЛАФ бяха подложени на остра критика, че не пазят достатъчно добре интересите на Европейския съюз срещу измамите с еврофондове в България. Председателят на комисията на EП по бюджетен контрол Моника Холхаймер (ЕНП) предложи евродепутати да пътуват до България за проверка на място за усвояването на европейския бюджет. От 12 препоръки на ОЛАФ за предаване на извършители на измами на съд, само по една е повдигнато обвинение.
 

Холхаймер поясни, че евродепутатите биха искали да се уверят в правилното използване на европейските средства и в нуждата от законодателни промени, за да се избегнат злоупотреби. От известно време сме загрижени, че може да има измами със средства от ЕС и намеса от чужди държави като Русия и Турция, добави тя.

 

В изказванията на представителите на парламентарни групи ЕНП заяви, че независимо кой управлява, съмненията за злоупотреби трябва да бъдат разследвани. Според тази парламентарна група често българската организирана престъпност се насочва към усвояване на средства за земеделие.

 

Депутати от Комисията по бюджетен контрол на Европарламента обмениха мнения с представители на двете институции как се контролира ”споделеното управление на еврофондовете” у нас.

 

"Зеленият" депутат от Германия Даниел Фройнд, който миналата година бе в България специално по повод уличните протести, отправи въпроси към Брюксел: "Трябва ли да четем вестници, за да разберем как се крадат еврофондове в България? Защо САЩ виждат корупцията там, а ЕК не я вижда?" Той изброи някои от последните скандални разкрития за злоупотреба с обществени средства като финансирането на фиктивни ремонти на язовири и раздаването на пари от Българската банка за развитие на близки до властта олигарси вместо на малки и средни предприятия.

 

Представители на ЕК и ОЛАФ увериха евродепутатите, че "следят отблизо" процесите в България и правят одити, за да разкриват нередности с европейските средства, но признаха, че разчитат главно на съдействието на българските власти, въпреки че те са в дъното на проблема с произволното раздаване на европейски пари. Що се отнася до липсата на осъдени лица, ОЛАФ обясни, че българският наказателен закон преследва само физически, а не юридически лица, които всъщност са бенефициентите. ЕК пък се отчете с "къщите за гости", по които имало разследвания и предстояло връщане на пари.

 
От българските евродепутати се изказаха двама. Цветелина Пенкова от БСП обърна внимание как чрез верига от подизпълнители се източват структури фондове в полза на приближени до властта. При липсата на български преводачи Александър Йорданов се изказа неизвестно защо на полски (въпреки че би трябвало да говори и френски според биографичните си данни), като похвали прокуратурата, че и без санкциите по Закона Магнитски е погнала един укриващ се в Дубай олигарх (Васил Божков).

 

Португалецът Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за регионална политика и благоустройство в Европейската комисия, който отговаря за България, увери евродепутатите, че фирми на уличените по Закона Магнитски лица не са получавали еврофондове. Неговата дирекция веднага поискала информация от българските власти и за лицата в т.нар. черен списък, съставен след огласяването на американските санкции, и се уверила, че в техните ръце не са попадали европейски пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9352 |07.03.2021 Филип Попов, БСП: За ГЕРБ въпросът не е колко се строи, а колко се краде . 15| 4485 |25.02.2021 Огнян Минчев: Не изключвам формулата на ДПС - експертно правителство, при което най-много се краде . 8| 8625 |23.07.2019 Слави: Партиите нарочно бавят субсидиите от 1 лв., ще се прочуем с ноу-хау - “Лизинг за крадеца”. . 14| 22475 |12.03.2017 М. Маковей към БГ политиците: Спрете да крадете!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads