Реклама / Ads
0| 4998 |28.07.2021 ПОЛИТИКА

Вяра Емилова, БСП: Имаме пет основни приоритета, от които няма да отстъпим

.
Вяра Емилова
„Националния съвет даде мандат на БСП, чрез експертни групи да започнем разговори с ИТН. Проведе се първата среща, която беше на тема социална политика. От 18:00 ч. във вторник са срещите на тема здравеопазване и образование”, заяви Вяра Емилова от ИБ на БСП в ефира на Евроком.

Тя бе категорична, че социалистите ще подкрепят ИТН само и единствено по конкретни политики, които са в интерес на хората. Емилова допълни, че програмите на двете партии имат съвпадение по определени приоритети и изрази надежда, за постигане на консенсус по останалите, където още съществуват разминавания.

Според нея българските граждани са много добре информирани по въпроса, че БСП първа постави на дневен ред темите за преизчисляването на пенсиите и социалните неравенства. „За съжаление сме свидетели как някои от нашите политически опоненти се опитват да си припишат тази битка за по-социална и справедлива България“, категорична бе социалистката.

Относно детайли по въпросите свързани с приоритетите на БСП за бъдещото правителство, както и в частност икономическото развитие на Силистренски регион, Вяра Емилова заяви:
Имаме 5 основни приоритета, от които няма да отстъпим при преговорите. Това са социална политика и борба с неравенствата и бедността, реформа в здравеопазването, образование, наука и култура, съдебна реформа и борба с корупцията и развитие на икономиката.

"Развитието на икономиката е изключително важно. Аз съм от Област Силистра и там положението е много тежко, защото от много години региона сякаш е оставен на фотосинтеза. Липсата на икономика и работни места в райони, като нашия кара хората да напускат родните си места, което пък води до главоломно обезлюдяване.
Крайно наложително е да бъде внесен специален закон за Североизточна България. Държавата неглижира отдалечените региони и в крайна сметка това води до зануляване на всички социални и икономически дейности. В приоритетите на следващото правителство трябва да бъде заложено и използването на ресурсите на река Дунав, защото тя може да бъде икономически и транспортен коридор, което от своя страна би довело до развитие на икономиката и разкриване на нови работни места".

Тя добави, че след като социалистите разберат поименния състав на бъдещия кабинет ще свикат Национален съвет, където да вземат своето окончателно решение.

Вяра Емилова каза още, че БСП ще проведе разговори с Демократична България и ИБНИ и изрази надежда, че евентуални разговори между ИТН и ДПС няма да се окажат преговори на задкулисието.

Доста обширно изказване направи Емилова и относно въпроса касаещ резултатите от провелите се на 11 юли парламентарни избори и заяви следното:

„Направихме доста задълбочен и критичен анализ на последното заседание на НС. Истината е, че имаме по-добри резултати в общините, където имаме работещи избрани кметове. Ще насочим усилията си към избора на личности с високо обществено влияние за следващите местни избори, защото това оказва голямо влияние за повишаване на резултатите при всички останали избори.
Сега не е време за оставки. Не е времето за това, а и ни предстоят много по-важни и отговорни задачи. Редовите социалисти искат Корнелия Нинова да остане Председател на БСП“, отговори Емилова на въпрос за преминалия Национален съвет на БСП.
Според Вяра Емилова е необходимо да има повече държава в земеделието. Това е нещо, което хората постоянно заявяват при срещите си с нея.

„Пръскането с пестициди не е регулирано и това води до измиране на хиляди пчелни семейства. Държавата отново е абдикирала и от този процес и е редно бъдещото правителство да се намеси в този процес. Хората заслужават помощ, защото в момента техния поминък буквално се затрива“, категорична бе тя и добави, че е поела ангажимент заедно с евродепутатите на левицата да стартират инициатива за подпомагане на пчеларите.

„Хората се чувстват изоставени и сами. На една от последните ми срещи в Силистренско и по-точно с. Скала хората там ми казаха, че за да получат своите минимални пенсии трябва да платят по 24 лева за транспорт. Жителите там са изгубили вяра и надежда и може би това доведе до по-ниската избирателна активност. За съжаление действията в управлението на ГЕРБ докараха хората в България до целенасочен геноцид", продължи социалистката коментирайки още един от наболелите проблеми на силистренци.

Вяра Емилова информира и за предстоящото отбелязване на 130 годишнината от организираното социалистическо движение в България, като заяви, че самото честване ще се проведе тази събота от 10:30 ч. на историческата поляна Бузлуджа, а от 13:00 ч. в Художествената галерия в град Казанлък ще се проведе и конференция на тема: 130 години БСП - настояще и перспектива пред лявата идея.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4273 |27.07.2021 Вяра Емилова: Кабинет ще има и БСП ще бъде част от него . 8| 3924 |08.05.2021 Вяра Емилова, БСП: В този парламент единствено БСП показа стабилност . 3| 4185 |07.04.2021 Филип Попов, БСП: Сега имаме обща цел – да не позволим ГЕРБ отново да са на власт . 18| 9655 |30.09.2020 Елена Йончева: ЕК ни каза, че имаме механизми за борба с корупцията, но те са алиби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads